Zoekmachinebedrijf Google digitaliseert 160.000 boeken uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag. Het gaat om Nederlandse boeken uit de achttiende en negentiende eeuw waarop geen auteursrecht meer rust. De gedigitaliseerde werken worden doorzoekbaar en gratis toegankelijk gemaakt via de digitale bibliotheek Google Books, de website van KB en Europeana, een webportal voor Europees cultureel erfgoed.
Op 14 juli 2010 tekenden de directeur van de KB en Google de samenwerkingovereenkomst. Het werk vindt plaats met gesloten beurs. De KB selecteert en rubriceert de materialen en maakt ze klaar voor transport, vervolgens komt de zoekreus ze ophalen en scant de werken op vestigingen binnen Europa. Waar die digitalisering van de boeken plaatsvindt is niet bekend.
De overeenkomst volgt op vergelijkbare samenwerkingsverbanden tussen Google en de Universiteit van Harvard, Oxford en het Italiaanse ministerie van Cultuur.
De collectie die door Google wordt gedigitaliseerd omvat historische, juridische en maatschappelijke publicaties die van belang kunnen zijn voor wetenschappers en onderzoekers binnen het Nederlandse taalgebied en in de rest van de wereld.
Alle boeken digitaliseren
Begin 2010 maakte de KB in een beleidsplan bekend dat het alle Nederlandse boeken kranten en tijdschriften vanaf 1470 wil digitaliseren. De KB raamt de totale kosten van het project op driehonderd miljoen euro. Volgens de huidige planning is de opdracht in 2030 afgerond. De financiering is nog niet volledig rond.
De bibliotheek heeft als doel om in 2013 10 procent van alle sinds 1470 in Nederland uitgegeven boeken, kranten en tijdschriften te digitaliseren.
De KB voert een deel van die opdracht zelf uit en heeft daarvoor een raamovereenkomst gesloten met Karmac uit Lelystad, Microformat uit Lisse en het Franse bedrijf Jouve. Die bedrijven leveren scanapparatuur en ocr-software (optical character recognition). Dat is software die de scan van de bladzijde verwerkt tot doorzoekbare tekst. De samenwerking met Google omvat alleen rechtenvrije boeken.
“Google.. het alles verslindende datamonster”
Soon in a library near you 🙂