Industry 4.0 of smart industry ontpopt zich als belangrijke it-trend, zo blijkt uit het IT Trendsonderzoek dat Supply Value jaarlijks uitvoert. Een kwart van de respondenten is bovengemiddeld bekend met industry 4.0 en nog eens twintig procent geeft er prioriteit aan. De verwachting is dat deze trend de komende jaren meer bekendheid en prioriteit gaat winnen.
In deze digitaliserende wereld veranderen veel technologieën in een razend tempo de manier waarop organisaties hun werkzaamheden uitvoeren. In dit web van technologieën is het voor it-professionals belangrijk te weten wat de meest opkomende trends van komend jaar zijn, zodat hier de juiste toegevoegde waarde uit te halen is voor hun organisatie. Het doel van het IT Trendsonderzoek is het ondersteunen van informatiemanagement en -technologieprofessionals bij het stellen van de belangrijkste prioriteiten en de juiste focus.
Volwassenheidsniveau
Industry 4.0 is dit jaar dus een nieuwkomer in het IT Trendsonderzoek van Supply Value en is geëindigd op plaats negen. Na het ontstaan van de stoommachine, gevolgd door de introductie van de lopende band en de komst van de computer zijn veel experts ervan overtuigd dat we op dit moment in de vierde industriële revolutie zitten. Echter, uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de respondenten aangeeft niet of nauwelijks bekend te zijn met industry 4.0. Een logische verklaring hiervoor is het volwassenheidsniveau van de markt; die is nog volop in ontwikkeling.
Industry 4.0 is een trend waarin automatisering en gegevensuitwisseling op een nieuwe manier samenkomen. Technologieën als big data, internet of things (iot) en augmented reality worden gecombineerd om processen efficiënter in te richten en meer voorspelbaar te maken. Een voorbeeld hiervan is onze smartphone, waarbij verschillende technologieën nodig zijn op één apparaat om te bellen, internetten en foto’s te maken. Een ander voorbeeld zijn drones die worden ingezet om de groei en gezondheid van gewassen te beoordelen en landwerktuigen die meten wat de bodemgesteldheid is. Een combinatie van deze twee technologieën en data maakt het mogelijk akkers efficiënter te beregenen en voorspellingen over de groei van de gewassen te doen.
Rpa en digital twins
Industry 4.0 kent diverse toepassingen. De twee meest opkomende ontwikkelingen binnen deze trend zijn robotic process automation (rpa), welke vorig jaar als op zichzelf staande trend eindigde op plaats zes, en digital twins. Met behulp van rpa zijn menselijke handelingen binnen softwareapplicaties na te bootsen. Rpa is dus een soort van ‘softwarerobot’. De technologie creëert vooral waarde als het wordt ingezet voor processen met een hoog volume en een repeterend karakter.
Digital twins is een technologie waar er een digitale tweeling van een fysiek systeem wordt ontwikkeld. Doordat informatie vanuit verschillende bedrijfsonderdelen bij deze digitale tweeling zijn op te vragen, verlaagt de complexiteit en verhoogt de efficiëntie van een iot-ecosysteem.
De manier van produceren verandert drastisch door het samenvloeien van verschillende industrieën. Technologische ontwikkelingen, zoals iot en data science, zullen deze veranderingen versnellen. De vraag is hoe snel deze veranderingen gaan plaatsvinden. De technologie kan zich razendsnel ontwikkelen, maar de menselijke capaciteiten kunnen hierbij achterblijven. Denk bijvoorbeeld aan de impact van g-kracht op ons lichaam. Bij grote snelheid in dezelfde richting stroomt het bloed uit de hersenen, waardoor bijvoorbeeld piloten buiten bewustzijn kunnen raken. Onze menselijke capaciteit maakt dat we – bijvoorbeeld in de lucht- en ruimtevaart – de aanwezige technologie niet volledig kunnen benutten. De samenwerking tussen mens en systeem vormt daarom een grote uitdaging.
Is de markt klaar?
Daarnaast is het de vraag of de markt klaar is voor industry 4.0. Uit genoemde studie blijkt dat een kwart van de respondenten bovengemiddeld bekend is met de trend en twintig procent veel prioriteit geeft aan deze trend. De verwachting is dat deze trend de komende jaren meer aan bekendheid en prioriteit gaat winnen. Enerzijds doordat de ‘losse’ technologieën zoals iot, data science en rpa meer bekendheid genieten onder een groter publiek. Anderzijds doordat deze technologieën zich in hoog tempo ontwikkelen en daardoor steeds breder toepasbaar zijn binnen diverse industrieën.
Industry 4.0 is samengevat de moeite waard om in te duiken. De trend biedt veel mogelijkheden door de toepassing van verschillende technologieën welke de fysieke en digitale wereld met elkaar combineren, bijvoorbeeld door digital twins. Zoals gezegd is rpa binnen deze trend een veel breder toepasbare ontwikkeling, die de meest traditionele branches in staat stelt hun processen te versnellen en zo ruimte te creëren om (met de weer beschikbare mensen) te werken aan innovaties die meer creativiteit vereisen. Of zoals Jurriaan Vogel, consultant bij Supply Value, het verwoordt: ‘Door industry 4.0, als de vierde industriële revolutie, vervagen de grenzen tussen de fysieke, digitale en biologische wereld.’
Ofwel wat Industry 4.0 vooral verandert is de relaties tussen mensen, op het werk en daarbuiten. Daarmee veranderen naast de technische vaardigheden met name de zogenaamde soft skills. Omdat er steeds meer internationaal wordt gewerkt en teams steeds internationaler en multi-cultureler worden zijn met name culturele competentie en interculturele communicatie vaardigheden (en het op peil houden daarvan) belangrijk. Binnenkort verschijnt bij Bookboon het eBook: Digitale Transformatie, Soft Skills for Success.
“Door industry 4.0, als de vierde industriële revolutie, vervagen de grenzen tussen de fysieke, digitale en biologische wereld.'”
als ik het goed begrijp gaan de industriele revoluties om stoom, electriciteit, computer en meer computers. Doet me denken aan electriceermachine van dekkinga uit een “wonderkind of een total loss”. Eerst onbegrip, dan nou en, dan weer onbegrip. Je kunt draaien wat je wilt.
Steeds weer varbaas ik me over dit soort teksten, een enorme vulling met niets, een kunst op zich.
Beentjes eerst weer op de grond zetten s.v.p.
Al meer dan 20 jaar is er onbegrip en een schouderophalen aangaande techniek, de aandacht ligt vooral op de softskills. En hierdoor wordt niet gezien dat de stekker van elektrificatie één van de opties is om de transitie doelen van 2030 te behalen: 40-50% emissiereductie van CO2 ten opzichte van 1990. De business case voor Industrie 4.0 gaat om een data-gedreven aansturing op basis van een IoT trend die misschien wel ingegeven wordt door het feit dat het uitstoten van CO2 duurder wordt dan het reduceren van CO2. Het gaat niet om meer computers maar om meer machine-gegeneerde data waar je geen softskills voor nodig hebt om deze te analyseren maar AI framewerken zoals:
Google TensorFlow
Microsoft Cognitive Toolkit (CNTK)
Amazon SageMaker Neo
Industry 4.0 is een paraplu begrip waar ondertussen allerlei technologische ontwikkelingen in convergeren zodat er afscheid genomen kan worden van de massaproductie van de tweede revolutie. Van een make-to-stock naar make-to-order gaat om het produceren van kleinere hoeveelheden die sneller aangepast kunnen worden, bijvoorbeeld middels 3D printing waardoor het excuus van lage volumes voor automatisering achterhaald is.