De it-infrastructuur van de gemeente Amstelveen is zo krakkemikkig, dat gevreesd wordt voor een ict-infarct deze zomer. Daarom heeft het college van B&W van Amstelveen de gemeenteraad dringend gevraagd 2,8 miljoen euro ter beschikking te stellen voor onder meer nieuwe servers en betere wifi. Een deel van het benodigde geld komt van de gemeente Aalsmeer die op ambtelijk gebied gebruik maakt van de ict-voorzieningen van Amstelveen.
In de raadsbrief stellen burgemeester Bas Eenhoorn en wethouder H. Raat dat de kans ‘zeer reëel is dat zich daadwerkelijk een calamiteit voordoet na 30 juni. De consequentie is zo verstrekkend, dat wij deze vanuit risico-acceptatie niet aanvaardbaar vinden. In het uiterste geval zou het zo kunnen zijn dat niemand in het raadhuis digitaal kan werken. Dat betekent dat het grootste deel van onze dienstverlening stopt. Een situatie die kan worden voorkomen door nu gericht te investeren.’
In de brief schrijven zij dat de 2,8 miljoen euro nodig is om zo snel mogelijk een cruciaal deel van de infrastructuur te vervangen, die vanaf eind juni 2018 niet meer door de leverancier wordt ondersteund. Het betreft hier een aantal Citrix-servers. Daarnaast moet de capaciteit van de werkplekomgeving worden uitgebreid; die wordt namelijk te zwaar belast door de sterke toename van het aantal gebruikers en van zware webgebaseerde applicaties. Bijkomend probleem is dat de wifi-voorziening verouderd is.
UItval
‘Het effect in de praktijk is’, schrijven Eenhoorn en Raat, ‘dat medewerkers bij de vakafdelingen continu traagheid en uitval ervaren op de werkplek. Dit is met name, maar zeker niet alleen, het geval bij Belastingen-locatie Witte Villa en het Sociaal Domein. Traagheid doet zich onder andere voor in Outlook en de internetbrowser. Het betreft hier niet alleen internetsites, maar geldt ook voor de steeds vaker noodzakelijk te gebruiken web-georiënteerde applicaties. Gevolg hiervan is dat er veel productietijd verloren gaat en bijvoorbeeld medewerkers van Belastingen zelfs al enkele malen naar huis zijn gestuurd.’
Volgens B&W is de urgentie zo hoog dat er niet kan worden gewacht op de eerder uitgedachte en opgestelde investeringsagenda voor de digitale transformatie van de gemeentelijke organisatie en dienstverlening. In de huidige situatie voorziet het serverpark de gebruikers van de benodigde rekenkracht. In de voorgestelde oplossing wordt de centrale rekenkracht van de server vervangen door decentrale rekenkracht op de werkplekken (de apparatuur op de bureaus). Dit is een tussenoplossing. Daarnaast is een bedrag opgenomen voor de vervanging en uitbreiding van de wifi. Van het bedrag van 2,8 miljoen neemt de gemeente Amstelveen 75 procent voor zijn rekening en Aalsmeer 25 procent.
Ronde Venen
Volgens omroep RTV Ronde Venen zijn de ict-problemen in het Amstelveense gemeentehuis ook vervelend voor de gemeente De Ronde Venen, met name op het gebied van belastingen. De Ronde Venen werkt op het gebied van belastingheffing namelijk samen met de gemeenten Amstelveen, Diemen, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel, in de gemeenschappelijke regeling Gemeentebelastingen Amstelland. De werkzaamheden daarvoor vinden plaats in het gemeentehuis van Amstelveen.