Maar liefst 42 procent van de Nederlandse bedrijven is in de weer met quantumtechnologie of is dit van plan. Daarmee loopt ons bedrijfsleven wereldwijd voorop in deze trend. Alleen in China is het aandeel bedrijven dat quantumtech omarmt, groter. Tot die conclusie komt althans het Capgemini Research Institute (CRI).
Volgens de onderzoekers scoort Nederland zo hoog doordat hier relatief sterke quantumfysica-groepen in de wetenschap aanwezig zijn. Er is veel kennis beschikbaar en er zijn veel ondernemingen die beginnen als spin-off uit de wetenschap. Dit is ook in China het geval. De twee landen lopen ruim voor op bijvoorbeeld Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, waarin 26 procent van de ondernemingen met quantumtechnologie bezig is. Het wereldwijd gemiddelde ligt op 23 procent.
Uit de studie (pdf) blijkt dat quantumtechnologieën vanuit de onderzoeksomgeving naar toepassingen in de echte wereld beginnen te verschuiven. Van de organisaties die eraan werken, heeft bijna 20 procent de implementatiefase bereikt. Die fase bestaat uit experimenten of zogeheten proofs of concepts. Nog eens 23 procent heeft relevante praktijktoepassingen geïdentificeerd en bereidt zich voor op de implementatie.
Toepassingen
Bedrijven die met quantumtechnologie aan de slag gaan, doen dit volgens de onderzoekers voor uiteenlopende redenen. Dit varieert van de verbetering van de duurzaamheid van activiteiten en ontdekking van nieuwe materialen voor de productie van batterijen tot informatiebeveiliging, medische sensoren en vermindering van schadelijke gassen. De onderzoekers adviseren om alvast voor te bereiden op de voordelen van kwantumtechnologie, door gebruikstoepassingen te identificeren en daarna in het klein te gaan experimenteren.
In het rapport gaan de onderzoekers in op drie toepassingsvelden, met elk hun eigen volwassenheidsniveau. Het eerste toepassingsveld is quantum computing, met het hoogste potentieel van alle quantumdomeinen maar met het minst volwassen niveau. Het tweede veld is quantumcommunicatie, met name voor de beveiligde informatie-uitwisseling met externe partijen en voor de bescherming van kritieke infrastructuur (zoals iot en cloud). Het derde toepassingsveld betreft quantumsensoren, die de meetprecisie in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, defensie, autoindustrie en telecom versnellen. Dit laatste toepassingsveld is al meer volwassen.
Over quantum computing
De huidige generatie computers rekent met enen of nullen. Een quantumcomputer rekent op een fundamenteel andere manier en maakt gebruik van quantum bits die in een superpositie van één en nul kunnen staan. Tezamen met quantummechanische effecten die plaatsvinden in de quantumcomputer, zoals interferentie en verstrengeling, levert dit een fundamenteel nieuwe manier van informatieverwerking en -bewerking. Door nieuwe quantum-algoritmen op quantumhardware te draaien kan dit voor bepaalde wiskundige problemen tot een snellere oplossing leiden.
De potentie aan rekenkracht van quantumcomputers maakt het mogelijk problemen op te lossen die tot nu moeilijk, of niet oplosbaar waren en dat biedt ongekende kansen. De quantumcomputer kan in de toekomst worden ingezet op praktische toepassingen zoals optimalisatievraagstukken (bijvoorbeeld het verbeteren van risicomanagement voor banken en verzekeraars), simulatie van quantummechanische systemen (bijvoorbeeld het voorspellen van het gedrag van nieuwe moleculen en materialen) en potentieel het versnellen van sommige machine learning-problemen.