Inmarsat verzet zich met hand en tand tegen de ontmanteling van zijn ontvangstschotels in het Friese Burum. Het satellietbedrijf ziet geen reden om wat de Friezen noemen de ‘Grutte Earen’ naar het buitenland te verplaatsen.
In een kort geding tegen de staat wil het bedrijf de gedwongen verhuizing voorkomen. Inmarsat maakt gebruik van dezelfde 3,5 GHz-frequentieband als de overheid wil veilen voor 5G. Het ministerie van Economische Zaken wil dat spectrum exclusief beschikbaar stellen voor de nieuwe generatie mobiele netwerken. Als diensten zoals Inmarsat deze frequentie blijven gebruiken, kan volgens de overheid storing optreden.
Volgens Inmarsat zijn er technische oplossingen om verstoringen te voorkomen. Voor het ministerie is dit geen optie. Het zou de verdeling van de frequentieband over meerdere partijen ernstig bemoeilijken. De opbrengst van de veiling die voor begin 2022 staat gepland, kan dan lager uitvallen.
Via de rechter wil het satellietbedrijf de overheid weer aan de onderhandelingstafel dwingen. Eerdere besprekingen waren op niets uitgelopen.
De Friese schotels van Inmarsat moeten signalen opvangen van schepen die in nood zijn. Ze bestrijken een gebied van de Atlantische Oceaan tot de Indische Oceaan. Volgens Inmarsat dienen zich in het buitenland geen locaties aan waar de schotels naar toe kunnen verhuizen. Want ook elders is de 3,5 GHz-frequentie zeer gewild. De andere schotels die in Burum staan, gaan wel verhuizen. De Nederlandse inlichtingendiensten gaan deze installaties overbrengen naar een niet nader genoemde locatie in het buitenland.