Nederland speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van standaarden voor quantumtechnologie. De Europese standaardisatieorganisatie CEN-Cenelec heeft onlangs drie voorstellen geaccepteerd van Nederlandse bodem.
Deze voorstellen richten zich onder meer op een softwareprogrammeerinterface van een quantumcomputer in de cloud. Ook een modulaire opdeling van quantumcomputerhardware haalde het. Dat laatste is een succes voor de startups Delft Circuits, Qblox, Orange Quantum Systems en QuantWare. De indeling sluit namelijk goed aan op hun productportfolio.
Momenteel wordt gewerkt aan het vervolg om nieuwe voorstellen met verdere uitwerking van functionele specificaties, interworking en interfacing te maken. De vier Nederlandse start-ups werken nauw samen met onderzoeksinstituut TNO (QuTech).
Nederland
Quantumtechnologie is volop in ontwikkeling. In Nederland is al een ecosysteem ontstaan van bedrijven dat zich richt op quantumtechnologie. Hoewel we nog aan het begin staan van een revolutionaire ontwikkeling, is het nu al van belang dat Nederlandse quantum engineers nadenken over de standaardisatie ervan. Het bijdragen hieraan helpt bijvoorbeeld om impact aan te tonen bij subsidieaanvragen en investeerders. Ook is het zinvol om een standaard kwaliteitsmaat te realiseren waarmee aangetoond kan worden hoe goed een bepaalde oplossing is.
CEN-Cenelec heeft de Focus Group on Quantum Technologies (FGQT) opgericht. Deze groep ontwikkelt een roadmap voor standaarden rondom quantumtechnologie. Daarin staan beschreven welke aspecten wanneer en waar gestandaardiseerd moeten worden. Nederland heeft het voorzitterschap van de Europese focusgroep. De Nederlandse bijdragen worden gecoördineerd in de NEN Quantum Werkgroep. Deze werkgroep gaat ook bijdragen aan de internationale ISO-IEC Quantum Werkgroep.