TU Delft gaat haar inspanningen op gebied van artificiële intelligentie (ai) versnellen. Inmiddels zijn acht interdisciplinaire AI Labs gelanceerd. Bij de start komen hier vijftig onderzoekers te werken. In de loop van dit jaar en in 2021 moeten daar nog eens zestien labs bijkomen. Het is de bedoeling dat ai-wetenschappers hierin gaan samenwerken met wetenschappers uit andere disciplines.
Deze week is ook een wervingsactie voor wetenschappelijk talent gestart. Delft heeft gekozen voor een brede aanpak. Deze omvat een groot aantal domeinen, zoals materiaalwetenschappen en watermanagement.
TU Delft is van plan om het budget op het gebied van ai, data & digitalisering te verdubbelen tot zeventig miljoen euro per jaar. Het geld wordt gebruikt om nieuwe talenten aan te trekken en voor het oprichten van onderzoekseenheden (‘labs’) en onderwijsprogramma’s voor genoemde gebieden. De onderwijsinnovatie moet versnellen. Het streven is ook om samenwerking, partnerschappen en netwerken te intensiveren.
Het Machina-lab wil de kloof overbruggen tussen experts op gebied van machine learning en meer praktisch gerichte materiaalwetenschappers. Het moet een broedplaats worden voor de ontwikkeling van nieuwe ai-methoden. Deze worden losgelaten op niet-triviale problemen in de materiaalwetenschap en vaste stof mechanica.
Binnen het AidroLab werken onderzoekers in geometric deep learning (gdl) samen met onderzoekers in watermanagement. Doel is de waterhuishouding te verbeteren. Ook wil men beter overstromingen in de stedelijke omgeving voorspellen. In tegenstelling tot conventionele ai-technieken kan gdl effectief rekening houden met de complexe onderlinge relaties van waternetwerken en stedelijke systemen. Hierdoor kunnen baanbrekende datagedreven oplossingen worden ontwikkeld.
In het City AI Lab wordt ai ingezet om uit gevarieerde databronnen inzicht te krijgen in het ‘weefsel’ van steden en de invloed daarvan op het menselijk gedrag. Met ai worden de data in de juiste vorm gegoten om gedragstheorieën te ontwikkelen. Ook streetview-data, Twitter-feeds en smartcard-traceerders worden hierbij verwerkt.