Om mkb’ers eenvoudiger toegang te bieden tot blockchain, starten de TU Delft, onderzoeksinstelling TNO, hogeschool Windesheim, BlockLab van Havenbedrijf Rotterdam en kennisinstelling STC een viertal living labs. Daar gaan bedrijven en instellingen toepassingen ontwikkelen voor logistiek, distributie, handel en productie. In totaal is er een budget beschikbaar van drie miljoen euro waarvan deelnemende partijen ongeveer een miljoen (co)financieren.
‘Voor veel middelgrote- en kleine bedrijven is blockchain nog onontgonnen terrein. Mkb’ers die deze datatechnologie willen inzetten, kunnen dat vanaf nu samen met een consortium van kennisinstellingen uitproberen in de betrouwbare omgeving van Blockchain Living Labs’, schrijven de initiatiefnemers.
Volgens hen ontbreekt het vaak aan mankracht, kennis, tijd of de middelen om blockchain in te zetten. Ook zijn partijen terughoudend om data over hun bedrijfsvoering te delen in een digitaal netwerk.
De vier labs, die met behulp van subsidie van NWO zijn opgezet, moeten studenten, onderzoekers, bedrijven en leveranciers de kans bieden om gezamenlijk met blockchain te experimenten. Eventueel kunnen ook hun leveranciers, afnemers of financiële partners aansluiten bij de proefprojecten.
Schiphol en Zwolle
De Blockchain Living Labs komen onder andere bij het opleidingsmagazijn van ondernemersvereniging Evofenedex in Zoetermeer en het magazijn van STC-mbo-college Logistiek en Vervoer in de Rotterdamse haven. Er zijn ook plannen voor een lab in de regio Schiphol en in Zwolle, vertelt Victor van der Hulst, die werkzaam is bij Windesheim en namens het consortium als projectleider van de labs optreedt.
In de centra is de ‘randvoorwaardelijke fysieke en virtuele infrastructuur’ al aanwezig. Het gaat bijvoorbeeld om frameworks van TNO die als blauwdruk dienen en waarop blockchain-applicaties direct zijn te testen, licht Van der Hulst toe.
Grondstoffen
Een ander voordeel van het gebruik van blockchain is een situatie waarin bedrijven meer zekerheid willen hebben over de herkomst van grondstoffen. Denk hierbij aan materiaalpaspoorten. Zeker voor bedrijven die circulair ondernemen, is die informatie van belang voor hun klanten.
Het consortium hoopt dat blockchain bedrijven over de streep trekt om data onderling te delen. Doordat algoritmes, dashboards en andere datasystemen binnen een veilig netwerk zijn te koppelen.
NWO
Het project maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Duurzame Living Labs dat (mede)gefinancierd is door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek (SIA) en de Topsector Logistiek.
Belangrijke doelstelling is om de komende jaren partijen te vinden die willen bijdragen aan het initiatief, om de labs na de subsidie-periode te laten doorlopen en werken aan verdere of nieuwe experimenten.