Blocklab. Dat is de naam van het blockchain-fieldlab in Rotterdam. De initiatiefnemers zijn de gemeente en Havenbedrijf Rotterdam. Doel is om concrete toepassingen en oplossingen te ontwikkelen gebaseerd op blockchaintechnologie. De regionale ontwikkelingsmaatschappij Innovation Quarter ondersteunt het initiatief.
Allard Castelein, president-directeur Havenbedrijf Rotterdam, de Rotterdamse wethouder van economie Maarten Struijvenberg en de directeur van InnovationQuarter, Rinke Zonneveld openden gisteren het lab. Het Blocklab is gefinancierd door de gemeente en Havenbedrijf Rotterdam. Beide partijen investeren volgens een woordvoerder elk ‘enkele tonnen’. Innovation Quarter ondersteunt het lab, dat onderdeel is van de Dutch Blockchain Coalition. Tot de eerste concrete projecten die tijdens de officiële opening gepresenteerd werden, behoort een blockchaintoepassing voor voorraadfinanciering in de havenlogistiek die in samenwerking met Exact en ABN Amro ontwikkeld is.
Het BlockLab start met een vijfkoppig kernteam en is gevestigd in het Cambridge Innovation Center in Rotterdam. Het team wordt geleid door Computable-expert Aljosja Beije, oprichter van logistiek specialist BeScope en Janjoost Jullens, oprichter van Studio Wolfpack. Andere teamleden zijn business developer Jacqueline Schardijn en blockchain-engineer Ilhan Ünlü.
Initiatiefnemer Jullens: ‘Aljosja, Jacqueline en ik zullen parttime voor het Blockclab gaan werken. Ilhan gaat fulltime voor ons aan de slag. Daarnaast verwachten we binnenkort versterking van twee Phd-kandidaten en vijf masterstudenten van de cybersecurity-sectie van de TU Delft. Vanuit de Hogeschool Rotterdam komen tussen de vijf en tien studenten bij ons werken. Momenteel ontwikkelen we samen met de hogeschool een blockchaincurriculum, wat hopelijk leidt tot nog meer aanwas. Ons doel is echter om verantwoord te groeien.’
Blockchain
De wereldwijde interesse in blockchain (blokketen)-technologie is de laatste jaren enorm toegenomen. Waar de technologie haar eerste bekendheid kreeg met het digitale betaalmiddel bitcoin is duidelijk dat meerdere transactievarianten mogelijk zijn. In het kort is blockchain te omschrijven als een technologie die het mogelijk maakt transacties uit te voeren, en tegelijkertijd de gegevens van deze transactie vast te leggen op transparante wijze. Deze transacties worden decentraal bijgehouden via een ledger (grootboek).
De decentrale wijze waarop gegevens worden uitgewisseld en geverifieerd, leidt ertoe dat verschillende sectoren, zoals de financiële sector, met grote belangstelling kijken naar deze technologie. Enkele zaken waarin transacties en administratieve registraties een rol spelen zijn: betalingen, effecten, grondstoffen, identiteiten, verzekeringsproducten, roerende en onroerende goederen en stemmingen.