De bouw van een nieuw kantoor voor Capgemini langs de A2 in de Utrechtse nieuwbouw- en vinexlocatie Leidsche Rijn mag doorgaan. Dat heeft de bestuursrechter geoordeeld in de zaak die CBRE, de eigenaar van het huidige pand van de automatiseerder, en de vereniging van eigenaren van het kantorenpark Papendorp hadden aangespannen. Zij vinden dat de nieuwbouw de leegstand van de kantoren in Utrecht, waaronder die op het industrieterrein Papendorp, ongewenst vergroot. Er loopt nog wel een bezwaar tegen de bouwplannen bij de gemeente Utrecht.
Capgemini verhuist omdat het nog te bouwen kleinere pand beter geschikt zou zijn voor de invoering van het flexibele 'nieuwe werken' dan het huidige onderkomen. De huidige verhuurder van het Capgemini-pand op het Utrechtse industrieterrein Papendorp, CBRE, vecht de verhuizing van de ict-dienstverlener naar Leidsche Rijn aan. Het vastgoedfonds meent dat het op oneerlijke wijze moet concurreren met ontwikkelaar AM Vastgoed nu gemeente Utrecht 15 procent korting verleent op de grondprijs in Leidsche Rijn.
CBRE en de vereniging van eigenaren van het kantorenpark Papendorp hadden de bestuursrechter in Utrecht gevraagd in een voorlopige voorziening de bouw van het nieuwe kantoor stil te leggen. Zij vinden onder meer dat het bouwplan niet in het bestemmingsplan past en dat door de bouw de leegstand van kantoren in Utrecht wordt vergroot. Dit leidt tot een verdere ontwrichting van de kantorenmarkt en gaat ten koste van de aantrekkelijkheid van de kantorenlocatie Papendorp.
Gebreken
De rechter oordeelde dat het bouwplan in overeenstemming is met het bestemmingsplan. Wel vindt de rechter dat het college van burgemeester en wethouders van Utrecht de voor de bouw benodigde omgevingsvergunning op onderdelen onvoldoende heeft onderbouwd. Maar deze gebreken zijn niet van dien aard, dat de bouw moet worden stilgelegd. De rechter woog hierbij ook mee dat de gemeente Utrecht heeft aangekondigd snel een beslissing te nemen over het bezwaarschrift dat de partijen hebben ingediend tegen de verleende omgevingsvergunning. In die beslissing dient de gemeente de door de rechter geconstateerde gebreken nader te onderbouwen.
Bezwaar
Bij de door de rechter geconstateerde gebreken gaat het onder andere om de inpasbaarheid van het bouwplan in het hele plangebied (Stadshart Leidsche Rijn), de keuze voor het toestaan van de bouw met het oog op de actuele leegstandscijfers van kantoorpanden in Utrecht en omgeving, het kiezen van een andere invulling voor het bestemmingsplan dan kantoorbouw, en de zogenaamde doelgroepengarage met 750 parkeerplaatsen. Bij dit laatste punt is het volgens de rechter niet onaannemelijk dat Capgemini een groot beslag zal leggen op deze voor meerdere doelgroepen bestemde garage.
Op papendorp staat 3/4 leeg. Ik werk er. Ik hoop dat de gemeente Utrecht de zaak kan tegenhouden, anders is er weer een overbodig kantoorpand bij.
Ik heb er ooit gewerkt. Als gevolg van May Weggen (je mag wel bouwen, maar je moet er wel een parkeerprobleem bij creëren, anders krijg je geen vergunning) en de ‘roomser dan de Paus’ houding van de gemeente Utrecht kon ik er eigenlijk nooit fatsoenlijk mijn auto kwijt.
Dus ik vermoed dat de leegstand in elk geval een deel van het probleem oplost.
Het is toch van de zotte dat er steeds maar nieuwe kantoorpanden worden bijgebouwd. Overal leegstand van kantoorgebouwen. Laat bestuurders van dit soort bedrijven nu eens niet aan hun eigen ego denken en kantoorgebouwen hergebruiken. Als gemeenten dit nu ook meenemen in hun beleid ten aanzien van nieuwbouw, er aan herontwikkeling van oude bedrijventerreinen wordt gedaan, komen we er misschien wel.
Ach, het is een mooie droom….
Die makers van Keurings dienst van Waarden hebben in een ander programma (geef nederland terug of zo) blootgelegd dat via financiele truuks en smeergeld hier miljoenen mee verdient wordt door directie en andere bobo’s. Maw. de aandeelhouders betalen via verkapte truuks mee. Daarnaast zijn er nog tal van aftrekposten en subsidies, dus de belasting betaler betaald ook mee. Maar het doel is de zakken van de bestuurders van de Capgemini en de nog immer vreemde wereld van de vastgoed jongens. Geld is macht zo simpel is het en die lobby is sterker en beter dan die van een paar naieve gemeente ambtenaren en laat staan de burger. Over een paar jaar is het weer rendabel te verhuizen en gebeurt het gewoon weer.
Laat ze maar bouwen onder voorwaarde dat alle consequenties voor CAPGEMINI en de bouwpartners zijn, zoals:
– geen sociaal plan betaald door de overheid bij faillissement
– geen uitstel van betaling, enz.
– dus geen belastingcenten van ons naar dit bedrijf
– enz.
Capgemini gebruikt de mogelijkheden die door de gemeente en het bouwbedrijf worden gecreëerd.
De gemeente wil grond verkopen ($$$), het bouw bedrijf wil bouwen omdat daar nu ook minder werk in is ($$$) en de verhuurder van het pand waar ze nu in zitten wil blijkbaar geen korting geven ($$$).
Dus waar zit nu het probleem, zeker niet bij Capgemini. Dat is gewoon een bedrijf wat goedkoop een pand wil huren.
Over maatschappelijk verantwoord ondernemen moeten bedrijven als Cap Gemini maar even zwijgen. In een onderzoek door een expert in het nieuwe werken bleek dat de huidige huisvesting met gemak en goedkoop kon worden omgebouwd. Beloofde verbetering van infrastructuur in Papendorp gaat alleen komen als er gebruikers van die infrastructuur zullen zijn en er meer bedrijvigheid ontstaat met winkels etc. Nu Cap daar wegtrekt, trekt het daarmee ook die verbetering weg. Kun je dat Cap verwijten? Ik denk deels van wel, zeker in kader van MVO. Anderzijds niet en heeft de gemeente Utrecht geen visie ontwikkeld en uitgevoerd. Vastgoedhandelaars en projectontwikkelaars als bijv. KPMG (jawel, notabene zo’n club die je zou moeten kunnen vertrouwen) speelt hier ook een dubieuze rol in. Het gaat om geld, scoren etc. Werknemers en kantoren zijn de speelbal, maar krijgen geen aandacht. Nieuw bouwen levert geld op, verbouwen alleen maar problemen en die worden dus ontweken, kost nl. veel geld en levert weinig op.
Ach,
Capgemini kan natuurlijk ook een aantal andere kantoren sluiten in Nederland en de medewerkers naar Utrecht verhuizen. (Amersfoort en Apeldoorn bv)
Bouwen is alleen maar goed voor de economie! Dadelijk als alles weer aantrekt worden die panden ook wel weer verhuurd. Zonder nieuwbouw komen er een hoop mensen stil te zitten.