Het onafhankelijke Bureau ICT-toetsing (BIT) uit kritiek op de manier waarop het ministerie van Defensie een nieuw it-systeem voor de Kustwacht optuigt. Voor de aanleg, die voor alles moet leiden tot een efficiënte communicatie tussen verschillende kustwachtonderdelen, is 45 miljoen euro uitgetrokken.
Dat meldt RTL Z. De it-systemen waarmee de Kustwacht werkt, staan veelal los van elkaar, wat de werkdruk verhoogt en een informatie-gestuurd optreden tijdens operaties in de weg zit. Bedoeling nu is om bij Den Helder een nieuw onderkomen op te zetten en twee onderdelen van de Kustwacht samen te voegen, te weten het Coördinatie en Communicatie Centrum (CCC) en het Maritiem Informatie Knooppunt (MIK). Coördineert het CCC de zoek- en reddingsacties, het MIK is het onderdeel dat de douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA; toezichthouder zeevisserij) van informatie voorziet.
Het project is in 2017 gestart en moet in maart 2022 zijn afgerond. Het ministerie van Defensie, financieel verantwoordelijk voor de Kustwacht, heeft in totaal 97 miljoen euro uitgetrokken voor het hele project. Daarvan is 45 miljoen bestemd voor het bouwen van één systeem en het in een keer vervangen van vijf daaraan gekoppelde applicaties.
Het BIT noemt het bovendien ‘onverstandig en risicovol’ om over te stappen naar één ‘maatwerkgebruikersinterface’ voor vijf nog aan te schaffen applicaties en die in één grote stap in te voeren. Liever ziet het BIT het ministerie uitgaat van de mogelijkheden van de applicaties en vervolgens via een stap-voor-stap-aanpak start met de vervanging van één applicatie.
Budget
De waakhond bij grote overheids-it-projecten wijst er ook op dat het van belang is de financiële realisatie goed te kunnen volgen. Nu is de begroting onduidelijk en bestaat zij min of meer uit een grote pot geld. Door het budget niet per deelproject uit te splitsen, zijn er ‘onvoldoende mogelijkheden’ om in te grijpen bij financiële tegenvallers.
In een reactie aan RTL Z laat het ministerie weten de ‘kritiek ter harte’ te nemen en de aanpak ‘op een aantal essentiële punten’ te zullen wijzigen. Tot nu toe is 4,5 miljoen euro van het budget uitgegeven. Of dat weggegooid geld is, kan het ministerie nog niet zeggen.
Het is inderdaad veel moderner om die 45 miljoen euro in stapjes van 4,5 miljoen over de balk te smijten.
Valt er te wobben om na te gaan waar dat geld naartoe is gegaan?
Zo ja, gaat Computable daar achteraan?
Interessant dat ze nu al niet meer weten of het geld zinnig is uitgegeven.
Klinkt als dat ze het helemaal onder controle hebben….