Het Verkenningsinstituut voor Nieuwe Technologie (Vint) van Sogeti publiceert een viertal onderzoeksrapporten over kunstmatige intelligentie. Volgens het Vint is er een nieuwe automatiseringsgolf aan de gang door verschillende ontwikkelingen, waardoor de trend kunstmatige intelligentie opnieuw aan het doorbreken is.
Kunstmatige intelligentie is geen nieuwe term. Het begrip is al zeker zestig jaar oud. Volgens het Verkenningsinstituut voor Nieuwe Technologie (Vint) van Sogeti is er nu echter een nieuwe automatiseringsgolf, waardoor de realisatie van kunstmatige intelligentie-concepten dichterbij is dan ooit. Zo is er een doorbraak op het gebied van hardware en groeien data sinds 2006 exponentieel.
Om die reden wijdt het verkenningsinstituut vier onderzoeksrapporten aan kunstmatige intelligentie, die in het loop van dit jaar gepubliceerd worden. Het eerste rapport staat al online en beschrijft de mogelijkheden en marktomvang van ‘machine intelligence’, de allesomvattende term voor kunstmatige intelligentie. Ook wordt de impact van deze trend op de samenleving aangehaald.
Het tweede rapport, dat naar verwachting in april wordt gepubliceerd, gaat over de opkomst van de ‘personal digital assistent’. Eén van de bevindingen is dat daar een verschuiving van apps naar cognitieve systemen plaatsvindt. Het derde rapport bespreekt ‘persuasive technologies’, oftewel gedragsbeïnvloeding via machines, centraal. Het laatste rapport behandelt wat de invloed van angst voor kunstmatige intelligentie is op organisaties die slimmer willen worden.
Ik moet het rapport nog lezen, nog wel een opmerking over de onderstaande zin.
“en beschrijft de mogelijkheden en marktomvang van ‘machine intelligence’, de allesomvattende term voor kunstmatige intelligentie.”
Machine intelligence… wordt dat de nieuwe algemene term? Da’s al net zo veelzeggend als “big data”. Krijg je dalijk dat je bedrijf de boot mist als het niets doet met machine intelligence (Zullen we meteen MI gebruiken).
Machine learning en A.I. vind ik al redelijk ver uit elkaar liggen, waarbij de eerste al heel veel wordt toegepast en de tweede nog steeds heel beperkt is. Ik denk dat we nog wel minimaal een jaar of vijf verder zijn voordat we echt de contouren gaan zien wat A.I. kan betekenen al ben ik daar nog niet heel erg zeker van…
Nogal bizar dat er meer moeite wordt gestoken in kunstmatige intelligentie dan in menselijke intelligentie. Kinderen die gehersenspoeld worden met iPads. Relaties die op de klippen gaan omdat smartphone zombies liever met hun smartphone spelen dan met hun partner.
Dat het menselijk ras een bestaansrecht heeft op deze aarde is pas bewezen als zij zich kan ontworstelen aan de verleidingen die zij zichzelf heeft opgelegd.
Mooie reactie Johan!
Wat betreft de iPad en Smartphone zombies. Heb je suggesties? Als ik mijn kinderen erg beperk op de iPad, merk ik dat dat juist een focus van ze word. Ik stimuleer zoveel mogelijk buiten spelen en met anderen, maar ben er nog niet heel succesvol in.
Henri
Zoals al gesteld wordt is het idee van A.I niet nieuw, het wordt telkens alleen maar in een andere verpakking gestopt. Lees eens wat over de Turing-proef waar meer dan 60 jaar geleden al op het probleem ingegaan wordt van beperkende algoritmen die alleen maar ‘ja’ en ‘nee’ kennen.
Dat we vanaf 2006 steeds meer machine-gegeneerde data hebben met bijbehorende A.I. welke er met ‘sjoemelsoftware’ een adaptieve werkelijkheid van maakt is ook niet echt nieuw. En voor alle duidelijkheid, met adaptief bedoel ik aangepast voor een bepaalde omstandigheid.