Het Europese Octrooibureau heeft in Berlijn de winnaars bekend gemaakt van de Europese Uitvindersprijs 2014. Onder hen bevinden zich twee ict-gerelateerde uitvinders. De Amerikaan Charles Hull ontving in de categorie 'non-Europese landen' de prijs voor zijn procedure om te kunnen printen in 3D. Een Japans team, onder leiding van Masahiro Hara en Takayuki Nagaya, kreeg de publieksprijs voor de ontwikkeling van de QR (Quick Response)-code.
De uitvinding van de QR-code vond plaats in het laboratorium van Denso Wave, een Japanse toeleverancier voor de auto-industrie. Daar bracht een team, geleid door Masahiro Hara, de barcode, die al sinds 1974 bestond, een stadium verder door een tweedimensionale barcode te ontwikkelen. Deze Quick Response Code – de QR-code – werd in 1994 gelanceerd en was vele malen sneller te scannen en te interpreteren dan de eerste generatie eendimensionale barcode.
Charles ‘Chuck’ Hull ontdekte in 1983 een manier om met ultraviolet licht harde laagjes op elkaar te kunnen leggen. Dat vormde het idee voor de uitvinding van de elektrolytische 3D-printer. Vandaag de dag gaan alle 3D-printers in hun basis terug tot deze ontdekking van Hull.
Artur Fischer
Het Europese Octrooibureau reikt sinds 2006 de European Inventor Award uit. Deze onderscheiding wordt verleend aan inventieve personen en teams die baanbrekend werk hebben verrichten en bijdragen aan de maatschappelijke ontwikkeling, economische groei en welvaart. Dit jaar heeft het octrooibureau in zes categorieën de uitvindersprijs uitgereikt: industrie, mkb, onderzoek, non-Europese landen, levenslange inspanning en de publieksprijs.
Op de bijeenkomst in Berlijn ging de belangrijkste prijs, de oeuvreprijs, naar de Duitser Artur Fischer. Hij is de uitvinder van de bekende Fischer-muurplug, de Fischer-techniek voor bouwspeelgoed en de eerste gesynchroniseerde fotoflits voor camera’s.
Nominaties
In de andere categorieën gingen de prijzen niet naar ict-uitvinders. Wel waren er nog twee nominaties.
In de categorie Industrie was er een nominatie weggelegd voor een internationaal team dat zich bezighoudt met lte-technologie (4G) voor hogesnelheidsinternet. Dit team van vorsers bestaat uit Erik Dahlman, Muhammad Kazmi, Robert Baldemair en Stefan Parkvall.
In de categorie Midden- en kleinbedrijf kreeg het Spaanse trio Carles Puente, Jaume Anguera en Carmen Borja een nominatie voor de uitvinding van een multiband-antenne die kan omgaan met diverse technologieën als Bluetooth, Wlan, GSM en GPS.
Leuk voor de mannen (of vrouwen) die dit soort innovaties bedenken. 3D printing geeft meteen de mogelijkheid tot heel nieuwe business modellen voor heel veel bedrijven en bedrijfsketens. Het kan echt de manier van werken veranderen. Terecht dat de uitvinder daar dus een award voor krijgt. Als symbool voor een bedankje van de rest van de wereld… Prachtig toch?
Vader vraagt aan Jantje.. Wil je weer playmobil voor je verjaardag? Zegt Jantje.. Nee geef mij naar een 3D printer, dan maak ik mijn eigen poppetjes wel….
Jantje gaat naar de speelgoedwinkel en scant de QR code van het playmobil doosje. Direct download hij het ‘recept’ dat playmobil in de community inmiddels al beschikbaar heeft gesteld. Uiteraard allemaal gesponsord door de leverancier van plastic-korrels.
Mogeljk zit playmobil er nog tussen met wat royalties op het recept. Mooi voorbeeld van hoe je met automatisering (QR-code) en mechanisering (3D printing) de keten van de plastic korrel fabrikant kunt beïnvloeden.