Eurocommissaris Neelie Kroes zei tijdens een bijeenkomst in Brussel dat er in 2018 4,8 miljoen banen zullen zijn in de Europese app-industrie. Op dit moment zijn er 1,8 miljoen Europeanen in deze branche werkzaam. De jaarlijkse verdiensten zullen van de huidige 17,5 miljard euro stijgen naar 63 miljard euro, zo refereerde zij aan het onderzoek Sizing the EU App Economy, dat in opdracht van de Europese Commissie is uitgevoerd.
Ondanks de positieve signalen, zijn er ook zorgen over de Europese app-markt. Zo geeft 38 procent in het onderzoek aan dat het moeilijk concurreren is met de Verenigde Staten doordat de salarissen daar beduidend lager zijn. Eén op de drie ontwikkelaars geeft aan dat developers-opleidingen achterblijven en 30 procent vindt dat start-ups in de app-industrie over onvoldoende zakelijke ervaring beschikken.
Apps in alles
Toch is er hoop, meent Kroes. Zo ziet zij de banenkansen in de Europese app-industrie als mogelijkheid om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan. Daarnaast staan Europese app-bedrijven er wereldwijd goed voor. Doordat apps overal voor gebruikt gaan worden, bieden ze ook volop kansen. Kroes gebruikte als voorbeeld dat er in auto’s steeds meer apps aanwezig zijn en dat apps ook steeds vaker gebruikt worden om gezond te blijven.
Dat er kansen liggen in de Europese app-industrie was voor Kroes al in 2012 duidelijk. Zij berekende toen dat er in de digitale economie de komende jaren zevenhonderdduizend banen vrij gingen komen. Dit zijn niet alleen ontwikkelfuncties, maar zijn ook aanpalende functies als strategen, projectmanagers, programmeurs, interactieve ontwerpers, visual designers en testers. Toen werd er nogal lacherig over deze uitspraak gedaan, nu blijkt dat dit getal nog redelijk laag was ingeschat.
…Apps in de AppStore van Apple
October 2013 – 1,000,000 (475,000 native to iPad)
June 2013 – 900,000 (375,000 native to iPad)
Met 4,8 miljoen extra banen resulteert dit in hoeveel meer apps en zitten we daar wel op te wachten eigenlijk?
Ik denk dat mensen een beetje klaar zijn met dat idee dat we voor iedere activiteit in de samenleving direct een app moeten uitvinden.
Er kleven ook wel een flink aantal nadelen aan die apps. Moeilijk gevonden worden zeker de apps die goed zijn maar minder bekend, decentrale software doordat voor iedere activiteit weer een andere app gebruikt moet worden, de samenwerking tussen apps onderling erg gelimiteerd is, gratis vaak niet gratis is etc etc.
Het doet me zo denken aan de commodore 64 van de begin jaren tachtig toen je op cassette en turbolader allerlei apps had staan. Ook een enorme wildgroei. Toen kwam de PC met programma’s waar veel programmatuur werd gebundeld tot een echt nuttig softwarepakket.
Nee serieus ik denk dat we te ver zijn doorgeslagen in onze apps. Er zijn natuurlijk hele handige en leuke succesvolle dingen maar dat we zo daar nog 4,8 miljoen mensen in kunnen duwen dat geloof ik niet.
Het succes van apps valt of staat met een gedegen beveiliging, lijkt mij.
Het onderzoek waar Kroes zich op baseert, gaat uit van een sterk toenemend gebruik van apps. Zelfs een verdubbeling van banen in de applicatieontwikkeling in ieder geval.
Het is daarbij bekend dat webapplicaties en apps gevoelig zijn voor hacking. Dus veilig koppelen van apps aan informatiesystemen e.d. is cruciaal.
Computable schreef eerder dit jaar (2014) al over de moeizame koppeling tussen patiëntinformatiesystemen (EPD) en apps. Ook vanwege Vendor-locked-in problematiek. Diverse oplossingen zijn genoemd, maar ook een universele? Bestaat dit wel?
Ondanks wildgroei aan apps zouden applicatiebouwers dus uitzicht moeten hebben op een universele manier van beveiligen van apps. Hoe je vervolgens de wildgroei aan apps in goede banen leidt, is daarbij ook een interessant punt, natuurlijk.
Da’s mooi… alle bankzitters weer onder de pannen..
Zo komt het toch nog goed, en dat allemaal dankzij tante Neel.
Veilig koppelen van apps aan backend systemen is inderdaad cruciaal, maar ook snel en goedkoop kunnen bouwen.
Je hebt het hier over enterprise apps. Dan moet je ook nadenken over hoe je batterij kunt sparen zodat een app een hele dienst mee, cross-platform en toekomstvast, want consumententoestellen hebben een korte levens- en leverduur, en context-aware want uiteindelijk gaat het om het maximaliseren van productivititeit, efficiency, tijdsbesparing, gebruiksvriendelijkheid, op aan de ene kant grote tablets, maar ook wearable devices zoals smart glasses and watches.
Kortom, als je als serieus bedrijf nu nog je applicaties laat ontwikkelen in native Android of iOS, i.p.v. HTML5, op een enterprise mobility platform, zoals Antenna, Appear, Click-Software, SAP, etc., dan denk ik dat je grotere problemen hebt dan alleen security.
Ach ja, er komen weer verkiezingen aan en dan wordt altijd dat oude paard van de VVD weer achter de wagen gespannen.
Goede apps worden door middel van Social Media en connecties voldoende gepromoot. De vindbaarheid is dan niet meer zo belangrijk. Als je het maar verspreid en de juiste naam hebt. Door de steeds weer vernieuwende devices dienen de apps ook steeds aangepast te worden zowel als het gaat om hardware veranderingen als beveilingings issue’s. Het is helemaal niet zo gek dat er veel mensen nodig zijn om dit binnen Europa te moeten doen. Hoeveel % van de europeese bevolking is 4,8 miljoen banen (500 miljoen).