Informatieborden langs uitvalswegen in de gemeente Purmerend staan al sinds de oplevering in oktober 2011 op zwart. De borden zouden automobilisten moeten adviseren welke route hen het snelst op de snelweg A7 brengt. De adviezen moeten bijdragen aan een betere doorstroming en daarmee een lagere uitstoot van kooldioxide in de gemeente. Hoofdaannemer Vialis en navigatie- en verkeersinformatiespecialist TomTom proberen naarstig het project vlot te trekken.
Ict-dienstverlener Vialis en navigatiespecialist TomTom overleggen met opdrachtgever gemeente Purmerend over een oplossing van het probleem met de informatieborden langs de uitvalswegen in de Noord-Hollandse gemeente. Die staan sinds de oplevering in oktober 2011 op zwart. De gemeente is ontevreden over de informatie die TomTom levert, op basis waarvan automobilisten wordt geadviseerd welke route hen het snelst naar de snelweg A7 brengt.
De betrokken partijen hebben er alle belang bij dat het project slaagt. Dat zou de weg vrij maken voor de levering van vergelijkbare systemen aan andere gemeenten en Rijkswaterstaat. Vialis ontwikkelde een standaard interface voor het verwerken van de verkeersinformatie die wordt geleverd door TomTom. In principe kan deze informatie vanuit het centrale systeem van Vialis worden doorgeleverd aan alle borden met tekstboodschappen boven en langs wegen in Nederland.
Computable Award
De potentie van het verkeersproject in de gemeente Purmerend is ook de jury van de Computable Awards opgevallen. Die nomineerde het project voor de Computable Award in de categorie ICT-project van het jaar in de publieke sector.
Wacht even, dus dit zwaar falende project: “sinds oplevering op zwart” valt zo goed in de smaak bij de jury van de Computable Awards dat het genomineerd wordt.
Goed idee: Laten we nog veel meer lege borden langs de weg zetten.
Ik neem aan dat Purmerend pas gaat betalen zodra er relevante informatie op de borden verschijnt. Ik neem ook aan dat er goed is gedefinieerd wat ‘relevante informatie’ inhoudt. Zwarte borden lijkt me in elk geval niet tot die categorie behoren. Komen ze er niet uit, dan wordt er niets betaald. Toch?
In de gemeenten Duiven en Westervoort staan ook van die digitale borden, waarop de stand van filezaken op de A12 af te lezen moet zijn. Moet zijn, want meer dan de helft van de tijd staan ook deze borden op zwart of hebben een klein rood vierkantje in de linker bovenhoek. Zelfde leverancier, zelfde problemen? Lijkt me een leuke follow-up-verhaal.
Vraagt nou niemand zich af hoe je in vredesnaam iets kunt OPLEVEREN wat altijd op zwart staat?!
Dan is het toch nog steeds niet opgeleverd…? Wie zou überhaupt een niet werkend systeem opleveren (vanuit leverancierszijde gezien) c.q. een niet werkend systeem accepteren als zijnde opgeleverd (vanuit klantzijde gezien)?
Ikke niet snap.
Quote EH ‘Ikke niet snap’
Ik ook niet… en juist daarom… zijn wij dus niet geschikt voor een management unctie bij de overheid.