Ict-dienstverlener Capgemini ziet geen aanleiding om zijn vraag tot een loonoffer in te trekken. Dat de rechtbank van Zutphen in een andere zaak een loonoffer van tafel heeft geveegd, verandert die houding niet. Capgemini wil nog steeds dat 150 medewerkers tot 20 procent van hun loon inleveren. Doen ze dat niet, dan dreigt ontslag.
Op 9 april 2013 werd bekend dat de rechtbank van Zutphen het loonoffer van 10 procent dat het advies- en detacheringsbedrijf Interwerk aan werknemers vroeg, naar de prullenbak heeft verwezen. Twee werkneemsters die de zaak aanspanden via FNV Bondgenoten houden het loon volgens de afgesproken arbeidsovereenkomst. Capgemini reageerde kort op deze uitspraak: ‘Capgemini geeft geen commentaar op rechtszaken van derden. Naar aanleiding van de interpretatie van het vonnis door FNV Bondgenoten zien wij evenmin aanleiding om conclusies te trekken voor onze eigen situatie.’
Capgemini juridisch aanpakken
Dat Capgemini niet inhoudelijk wil ingaan op de rechterlijk uitspraak, verbaast FNV-bestuurder Fred Polhout niet. ‘Misschien willen ze wel reageren als ze zelf een rechtszaak aan hun broek hebben. De casus van Interwerk is vergelijkbaar, er wordt ook een loonoffer gevraagd. Dat Capgemini naar aanleiding van de uitspraak geen conclusies trekt, komt waarschijnlijk omdat zij hun situatie zien als een vrijwillig loonoffer. Wij bestrijden die vrijwilligheid. Als een medewerker het aanbod namelijk niet accepteert, wordt hij naar de deur begeleid.’
Naar aanleiding van de uitspraak in de zaak Interwerk bestuderen de juristen van de vakbonden CNV, FNV en De Unie het vonnis. CNV-bestuurder Afshin Towhidi laat weten te onderzoeken of die zaak overeenkomt met de Capgemini-zaak en of ze dezelfde juridische weg kunnen gaan bewandelen. Volgens FNV’er Polhout is hiervoor veel belangstelling. ‘We overwegen het inderdaad. Wat we gaan doen hangt af van de bevindingen van de juristen. Ook eventueel ander te voeren acties hangen daar vanaf.’
Nieuwe informatiebijeenkomst
Vanavond, 10 april 2013, houden de vakbonden een nieuwe informatiebijeenkomst voor leden en niet-leden van Capgemini. Hierin bespreken zij het antwoord van Capgemini op een eerder verzonden open brief door de vakbonden. Hierin liet de dienstverlener weten dat het vasthoudt aan het loonoffer. De bijeenkomst start om 19.00 uur in het BCN-gebouw aan de Daltonlaan 100 in Utrecht.
Beste bert, ik weet niet waar je hebt leren rekenen, maar je moet geen dingen door elkaar halen. Het gaat hier om wat de kosten voor mij waren en niet over wat ik zou moeten opbrengen. De kosten waren 4500 euro bruto pm, inclusief vakantie en bonussen en leaseauto. Van dat opleidingsgeld heb ik nooit gebruik van mogen maken. De laatste opleidingen had ik via Getronics gehad. En zo’n laptopje kost niet zo veel (het is overigens de eerste keer dat ik een laptop via mijn werk heb gehad) En de koffie, toilet papier etc, heb ik bij de klant gebruikt, waar ik was ingezet. Dit bedrag ligt ver onder de bedragen die de mensen zogenaamd zouden verdienen, zeker geen 8000 pm of 100000 pj.
“Niet declarabel personeel: 1 op de 3-4 declarabele mensen? voor ’t gemak 1500/maand”??????
“Opleidingskosten: 150 euro per maand”????? Opleidingskosten waren toch NUL???
“pand/werkplek, IT infrastructuur, softwarelicenties, koffiecomputer, WC-papier, etc. etc.”??? Allemaal extra kosten voor de klant waar de Capper zit.
Schandalige winsten zijn behaald. Een detacheringsburo gaat er vanuit dat jonge (goedkope) mensen komen werken voor (voor de klant) hoge tarieven, en als ze ervaring opdoen en gesnuffeld hebben bij klanten vertrekken. Long term commitment is er alleen voor stafleden.
Deze, evenals veel andere bedrijven, hebben een beursbelang, personeel en klanten zijn van secundair belang, geheel volgens Amerikaans belang. Degene die vind dat het gemiddelde salaris van een gedetacheerde Capper in verhouding staat tot de tarieven, ik heb in de goeie jaren via detacheerders, met tijdelijke dienstverbanden op nul urencontract (uurtarief en dus geen free-lancer), jarenlang over de 100.000 euro verdient. Als een werkgever het goed doet, heeft hij aan max. 15 euro per uur voldoende. @Bert reken nog eens even uit wat dat betekend op jaarbasis met een aantal gedetacheerde werknemers zoals bij Cap. Reken eens uit als je alle niet gedetacheerde bij Cap geen bonussen meer geeft. Reken eens uit wat je bespaard als je al het interne personeel bij Cap geen auto meer geeft (hebben dat gereedschap niet nodig en kunnen een auto bij noodzaak ophalen bij het hoofdkantoor en ’s avonds gewoon weer naar huis met het OV of eigen vervoer), maar volgens OV vergoed. Ik zou zeggen, directie lever de auto’s maar in en ga telewerken, dat product verkopen jullie toch?
@Hermelijn: Ik denk dat Bert meer vanuit het perspectief van de ondernemer kijkt.
Als je budgettair gaat kijken, kan je gemakshalve je salaris eigenlijk met 2 vermenigvuldigen en ze moeten inderdaad ook nog aan je verdienen.
In het boek: “The Nomadic Developer: Surviving and Thriving in the World of Technology Consulting” van Aaron Erickson staat op een gegeven moment de vergelijking van kosten voor intern personeel vs extern personeel. Uiteindelijk kwam dat ongeveer op dezelfde kosten uit.
Als je 4500 verdient, dan kost jij voor je bedrijf echt niet dat bedrag. Je kan star gaan vasthouden van wel, maar ik zie dan geen toekomst voor je in functies waar enige budgettaire verantwoording afgelegd moet worden.
@Technicus
In het boek “The Nomadic Developer” wordt geen enkel onderzoek gedaan noch gepresenteerd over de Nederlandse arbeidsmarkt. Je trapt hier een een klasieke valkuil die we helaas vaker zien. Je kan Amerikaanse onderzoeken niet zomaar projecteren op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat is appels met peren vergelijken.
Toevallig werk ik intern waarbij mijn direcdte collega extern is We werken met dezelfde voorzieningen (kantoor, buro. hardware,software), hebben dezelfde leidinggevende, Mijn interne tarief is 25 euro p/u, zijn externe tarief is 90 p/u. Je wil echt blivjen volhouden dat de kosten hetzelfde zijn?