Op 30 november ontvangt Okke Schrijvers van Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) de M&I/Partners Informatie Scriptieprijs ter waarde van 5000 euro voor Informatica en Informatiekunde bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Schrijvers ontwikkelde algoritmen (een reeks rekeninstructies) voor een Delaunay-triangulatie datastructuur (een netwerk met driehoeken). Zijn methode kan leiden tot efficiëntere hoogtemetingen. Dit is van belang voor bijvoorbeeld luchtvaart en weg- en waterbouw, maar ook voor het maken van graphics.
Delaunay-triangulatie is gebaseerd op meetkunde. Als de hoogte van een paar punten/plaatsen bekend is, is het mogelijk om met behulp van een verzameling driehoeken en ingewikkelde berekeningen de hoogte op tussenliggende punten precies te meten. Op basis van een slimme datastructuur met het juiste netwerk van driehoeken en algoritmen kan de computer allerlei tussenliggende punten uitrekenen en zo bijvoorbeeld een precieze afbeelding van een gezicht maken of een constructie voor een viaduct ontwerpen.
Doorbraak
Schrijvers ging in zijn afstudeeronderzoek op zoek naar nieuwe algoritmen die theoretisch en praktisch goed én snel werken. Naast de theoretische analyse testte hij zijn algoritmen ook in de praktijk. Schrijvers toont aan dat bij bestaande methoden een groot gedeelte onnodig werk wordt verricht. Als zijn methode verder wordt uitgewerkt, kan dit een flinke besparing opleveren voor het bedrijfsleven in verschillende sectoren. De jury stelt dat zijn werk gezien kan worden als een doorbraak op het gebied van Delaunay-triangulatie met grote theoretische en praktische consequenties.
Schrijvers oriënteert zich inmiddels bij de prestigieuze Stanford Universiteit bij drie professoren op promotieonderzoek, dat zeker een hoog theoretisch gehalte zal hebben. Schrijvers: ‘Ik vind het een uitdaging om op een ingewikkeld theoretisch probleem te broeden. Ik schrijf alle informatie en gedachten hierover uit en ga daarna hardlopen. Tijdens het lopen gaat het werk in mijn hoofd door en krijg ik nieuwe inzichten.’ De prijs voor zijn scriptie is een verrassing. ‘Mijn scriptie gaat over een behoorlijk technisch onderwerp. Dat spreekt toch vaak minder tot de verbeelding. Ik ervaar deze prijs als een erkenning voor mijn werk.’
Eervolle vermeldingen
Eervolle vermeldingen en een prijs van 1000 euro zijn er voor de scriptie van Tom van Dijk (Universiteit Twente) over het parallel maken van Binary Decision Diagrams (datastructuur waarmee gegevens in het geheugen worden opgeslagen) en voor Bart Postma (RU Groningen). Postma verbeterde een model voor het simuleren van vloeistofbeweging met als resultaat dat grote hoeveelheden vloeistof nu sneller en accurater berekend kunnen worden.
Ook platform voor ict-professionals NGI doet op 30 november 2012 een duit in het zakje bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Zij geven negen studenten in de Informatica en Technische Informatica ieder 500 euro voor hun studieresultaten in het eerste studiejaar.