Google koopt twintig hectare grond van de gemeente Groningen met de bedoeling een datacenter te bouwen. Van dit terrein op het industrieterrein Westpoort ten westen van Hoogkerk is maximaal acht hectare beschikbaar voor gebouwen.
Met het plan blijft Google onder de grens van tien hectare die het kabinet heeft gesteld voor nieuwe datacenters. Het bedrijf spreekt bescheiden van een ‘kleinschalige satelliet-faciliteit’ in aanvulling op zijn andere vestigingen. Op de locatie Eemshaven beschikt Google over veel meer ruimte. Daar kan Google in principe dertig hectare bebouwen, goed voor een hyperscaledatacenter. Ook in Winschoten heeft Google grond gekocht.
Volgens RTVNoord gaat PvdA-wethouder Carine Bloemhoff binnenkort een koopovereenkomst aan met Google. De Groningse wethouder zegt strenge eisen aan milieu, energievoorziening en planologie te stellen. De restwarmte van het datacenter moet naar het Groningse warmtenet. Google moet ook financieel bijdragen aan de aanleg van wegen op Westpoort.
Overigens is ook Groningen terughoudend geworden met nieuwe datacenters. Bloemhoff stelt nieuwe aanvragen zoveel mogelijk tegen te houden. Maar Google kan er wat haar betreft doorheen omdat hierover al in 2021 afspraken zijn gemaakt. De bouw staat gepland voor het najaar van 2023. Onbekend is hoeveel Google in Hoogkerk gaat investeren.
Rem
Google trapt in navolging van Microsoft en andere techbedrijven op de rem bij het aannemen van nieuw personeel. In de tweede helft van dit jaar gaat het wervingstempo wereldwijd beduidend omlaag. Google-topman Sundar Pichai heeft dat in een interne mail aangekondigd. De onzekere economische vooruitzichten geven Google reden het wat voorzichtiger aan te doen. Pichai maant zijn mensen ‘ondernemender te denken’ en harder te werken.
In het tweede kwartaal van dit jaar leken de bomen nog tot in de hemel te groeien. Google nam in die periode liefst 10.000 nieuwe medewerkers aan. Maar in de rest van het jaar zal Google zich concentreren op het inhuren van ontwikkelaars, technici en andere belangrijke medewerkers. Tegelijk worden processen meer gestroomlijnd. Consolidatie is aan de orde waar investeringen elkaar overlappen. Van ontslagen zal echter geen sprake zijn. Microsoft gaat wel in een aantal functies snijden, zij het op zeer beperkte schaal. Wereldwijd krijgt minder dan één procent van het totale personeelsbestand hiermee te maken. Bij het begin van het nieuwe fiscale jaar worden alle functies nog eens tegen het licht gehouden. Dat doet Microsoft wel vaker. Volgens zakenkrant Wall Street Journal heeft het hoofd van Meta’s ontwikkelafdeling zijn managers gevraagd lijstjes te maken van minder goed presterende ontwikkelaars. Doel is van hen afscheid te nemen. Twitter kondigde onlangs aan 30 procent van zijn recruiters naar huis te sturen. Ook Amazon neemt op bepaalde gebieden minder technische mensen aan.