Er komt definitief geen megadatacenter van Facebook in de gemeente Zeewolde. De plannen waren al omstreden en nu trekt moederbedrijf Meta er de stekker uit. Er is volgens het techbedrijf geen goede match met de omgeving en het zou daardoor geen juiste investering zijn. Burgemeester en wethouders zijn verrast.
‘Wanneer we een locatie voor een datacenter overwegen, ligt onze prioriteit bij een goede match met de omgeving. Uiteindelijk hebben we besloten dat het bouwen van een datacenter in Zeewolde niet de juiste investering is’, meldt Meta. ‘We beëindigen onze ontwikkelingsplannen en we werken nauw samen met gemeente en provincie om dit project efficiënt af te sluiten.’
Gezever
Met de beslissing komt een eind aan maandenlang gezever over de komst van het megadatacenter van Meta naar de zuidoostelijke Flevopolder. Het bedrijf had zijn pijlen gericht op een nog braakliggend terrein aan de rand van Zeewolde, het Trekkersveld 4. Daar zou een omvangrijk datacenter verrijzen.
De plannen konden afgelopen najaar rekenen op de goedkeuring van burgemeester, wethouders en de gemeenteraad, ondanks maatschappelijke bezwaren over het hoge energie- en waterverbruik en de geringe voordelen voor de werkgelegenheid.
Kritiek
De kritiek groeide, zeker toen afgelopen maart tegenstanders van Meta’s datacenterplannen een meerderheid in de gemeenteraad verwierven en ook de Tweede en Eerste Kamer er grotendeels tegen bleken te zijn. Een deel van de grond is bovendien in handen van het Rijksvastgoedbedrijf, dat niet akkoord ging met de verkoop aan de gemeente die het vervolgens beschikbaar wilde stellen aan Meta.
Naar aanleiding van deze kritiek zette het Amerikaanse bedrijf zijn megadatacenterplannen in maart on hold. Nu zijn ze definitief van de baan.
Verrast
Het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde reageert verrast te zijn over de berichtgeving van Meta om zich terug te trekken.
‘Het is inhoudelijk nog onduidelijk wat dit precies betekent voor de totale ontwikkeling van Trekkersveld 4’, meldt het college. ‘We gaan nu uitzoeken hoe we het project Datacenter, in nauwe samenwerking met Meta, zorgvuldig kunnen afsluiten.’ De woordvoerder verwacht dat de afhandeling veel tijd in beslag neemt.
Burgemeester en wethouders zijn verrast? Het college van B&W en de raad (beiden in de vorige samenstelling) waren misschien verbaasd dat iemand namens Facebook langskwam voor de bouw van een megadatacenter bij hun dorp. Minder verbaasd hadden B&W en raadsleden hoeven te zijn dat er bij de bevolking veel weerstand voor de plannen zou ontstaan. Het huidige college van B&W had niet verbaasd hoeven te zijn dat ook de beide Kamers een pas op de plaats wilden in de context van de situatie van elektriciteitopwekking en –transport, die in de laatste maanden alleen maar onzekerder is geworden. Het had B&W daarom totaal niet moeten verrassen dat Meta zich terugtrok. Alleen zijn er natuurlijk wel al flinke voorbereidingskosten gemaakt door meerdere partijen, naast de reguliere. Dus komen we in de fase van wie (rijksoverheid, gemeente, Meta, andere bedrijven) betaalt wat en waarom. Zijn er bijvoorbeeld sideletters getekend?
Tegelijkertijd kan de gemeente plan B er bij gaan halen (we mogen hopelijk aannemen dat die er is).