Nederlandse organisaties zullen er weinig van merken als de overheid de groei van datacenters in Nederland afremt. Het verzorgingsgebied van datacenters beperkt zich niet tot nationale markten en gebruikers hoeven zich niet vlak bij een datacenter te bevinden. Dat concluderen onderzoekers van Buck Consulting in een rapport voor het ministerie van Economische Zaken.
Het ministerie wil weten of de digitalisering van Nederland in gevaar komt als de overheid niet langer tegemoet komt aan de groeiende marktvraag van de datacentersector. ‘Er is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat de doelstellingen van de Nederlandse digitaliseringsstrategie gevaar lopen als de datacentercapaciteit in Nederland niet of beperkt verder wordt uitgebouwd’, aldus de onderzoekers.
Voor hyperscalers, aanbieders zoals Microsoft en Google die hun eigen datacenter runnen, zou de impact van marktbeperkingen laag zijn. Voor colocatie-aanbieders, partijen die datacenterruimte beschikbaar stellen aan derden, zijn de gevolgen ‘medium-laag’.
In Nederland, voor het buitenland
Uit de studie blijkt dat minder dan een derde van de Nederlandse datacentercapaciteit wordt gebruikt voor in Nederland gevestigde organisaties. Tegelijkertijd behoort ons land tot de belangrijkste vestigingslocaties van datacenters in Europa. Dit geldt voor colocatie (vooral rond Amsterdam) en in toenemende mate voor hyperscalers (zoals in Middenmeer, Eemshaven en binnenkort Zeewolde). De meeste capaciteit wordt dus ingezet voor organisaties buiten Nederland.
Gebruikers hoeven dan ook niet dicht bij het datacenter te zitten, aldus de marktvorsers. De netwerkverbindingen zijn volgens hen tegenwoordig zo goed en snel dat je ver over de eigen nationale grenzen heen gebruik kunt maken van datacenterdiensten. ‘Voor de gebruikerservaring heeft dat nauwelijks enige impact.’
Als de Nederlandse datacentercapaciteit niet doorgroeit, is het wel belangrijk dat Nederlandse gebruikers toegang houden tot datacenters elders in de EU, schrijven de onderzoekers. De datacentercapaciteit in de EU moet dan wel voldoende groot blijven om de Europese vraag te kunnen bedienen. Hierin kan het Europese Gaia-X project een rol spelen.
Beperking en weerstand
Metropoolregio Amsterdam vormt samen met Frankfurt, Londen, Parijs en Dublin de kern van de Europese colocatiecapaciteit. Eerdere onderzoeken toonden aan dat uitbreiding van het aantal datacenters vooral in de regio rond Amsterdam niet zonder meer mogelijk is door beperkte vestigingsmogelijkheden en beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet. Gemeente Amsterdam en Haarlemmermeer staan de bouw van nieuwe datacenters nog maar mondjesmaat toe, nadat ze eerder zelfs een tijdelijke bouwstop afkondigden.
Ook groeit de maatschappelijke weerstand tegen nieuwe datacenters, aangewakkerd door berichten over hoog stroom- en waterverbruik en verdozing van het landschap.