De curator heeft twee onderdelen van het in november bankroet gegane ICTroom weten te verkopen. Van een doorstart is echter geen sprake. Zo'n vijftig onderhoudscontracten van de datacenterbouwer uit Amsterdam zijn door Lasent overgenomen en het speciaal daarvoor opgerichte DC Connect uit Hillegom gaat verder met de datacenter white space-activiteiten.
ICTroom uit Amsterdam ging vorig najaar kopje onder door grote problemen in Duitsland. Het bedrijf, dat vlak daarvoor zijn handelsnaam veranderde in NL Onsite, had vestigingen in Duitsland, België en Frankrijk. Tot een doorstart van het bedrijf is het echter niet gekomen. Volgens curator Erik Schuurs van advocatenbureau Jones Day bestond er wel genoeg interesse in onderdelen van de onderneming. ‘Na een verkoopprocedure zijn twee onderdelen van de onderneming ‘going concern’ ondergebracht bij twee verschillende kopers’, zegt hij in een reactie.
Dat blijken Lasent en DC Connect te zijn. Het eerste bedrijf uit Purmerend levert advies-, ontwerp-, bouw- en beheerdiensten voor datacenters. Lasent blijkt zo’n vijftig onderhoudscontracten in Nederland en België te hebben overgenomen.
DC Connect
Het tweede bedrijf, DC Connect, is eind vorig jaar opgericht door twee, inmiddels oud-ICTroom-medewerkers: Pieter van den Burg of Boudewijn Weijers. Zij vormden met nog een paar man de tak die zich binnen ICTroom bezighield met het technisch inrichten van de zogenaamde whitespace, oftewel de datavloer.
‘Wij leveren een vloer op en zorgen voor de serverracks, bekabeling, stekkerblokken, verbindingen, de stroom, het luchtstroom, de koeling en nog meer componenten die hier voor nodig zijn’, zegt Van den Burg. Het bedrijf is ook gespecialiseerd in de inrichting van een meet-me-room, een ruimte binnen een datacenter waarin verschillende bedrijven hun individuele netwerkverbindingen aan elkaar kunnen koppelen (‘peeren’).
Hij vertelt dat voordat de zaak met de curator werd beklonken, er wel bij klanten van ICTroom werd geïnformeerd of de oprichting van DC Connect een goed idee was. ‘Men was enthousiast. En ik moet zeggen: we hebben het inmiddels razend druk. We richten ons niet alleen op commerciële datacenters, maar ook op instellingen met eigen datacenters, zoals banken en verzekeraars.’
De kickstart van DC Connect is goed nieuws want Van den Burg noemt het doodzonde dat ICTroom na bijna twintig jaar ten onder is gegaan. ‘Zoiets wil je niet nog een keer meemaken. Gelukkig zijn de meeste van de 28 medewerkers inmiddels onder de pannen.’
Ruzie in Duitsland
ICTroom was een voorstaand bedrijf in de datacenterwereld. Opgericht in 2001 heeft het zo’n tweehonderdvijftig datacenters gebouwd en ingericht. Hoofdzakelijk in Nederland maar sinds een aantal jaren bouwde het bedrijf ook over de grens, zoals de Alphacloud-locatie in het Belgische Mechelen, en opende het vestigingen in Duitsland, Frankrijk en België. Ook was het bedrijf actief in Scandinavië en IJsland.
In Duitsland ging het echter mis. Daar raakte ICTroom in 2017 betrokken bij de bouw van twee datacenters: een voor de Landschaftsverband Rheinland en de stad Keulen, en een voor telecomdienstverlener HL Komm (onderdeel van Tele Columbus Gruppe) uit Leipzig. Het Duitse onderdeel, ICTroom GMBH uit Frankfurt Am Main, werkte daarbij samen met Penta Infra, een Nederlandse opdrachtgever/belegger.
Er ontstond echter een geschil tussen de Duitse dochter en Penta, waarna de samenwerking werd verbroken. Omdat daardoor betalingen uitbleven liep het liquiditeitstekort bij ICTroom GMBH dusdanig op, dat een eigen aangifte van een faillietverklaring in Duitsland onvermijdelijk was. Dat bankroet trok daarna de hele groep omver, omdat de holding in Nederland kosten voor ICTroom in Duitsland had voorgeschoten en die niet terugkreeg. Bijkomend probleem daardoor was dat daardoor het verlies wat ICTroom met een project in Denemarken had geleden, niet kon opvangen. Extra financiering regelen bleek niet mogelijk, waarna NL Onsite en het Nordica-onderdeel ook faillissement aanvroegen.
Naamswijziging
De bestuurders van ICTroom hebben vlak voor het faillissement de naam van de holding nog gewijzigd in NL Onsite. Volgens curator Schuurs is dat gebeurd met het doel de naam ICTroom te beschermen met het oog op een mogelijke doorstart. ‘In het algemeen geldt dat een naamswijziging toegestaan is. Dat heeft verder geen invloed op de verplichtingen van de vennootschap: die blijft hetzelfde, alleen de naam is veranderd.’
De curator heeft kortgeleden het eerste faillissementsverslag gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ABN Amro de grootste schuldeiser is met een vordering van ruim een miljoen euro. In totaal zijn er vorderingen van zo’n drie miljoen euro van ruim twintig schuldeisers. De curator gaat de komende tijd naast de financiële afwikkeling van het faillissement nog nader onderzoek doen naar wat er is gebeurd in Duitsland.
Buitenland
Het buitenlandse avontuur van ICTroom buiten de Benelux leverde vier datacenters op. Naast de twee eerder genoemde Duitse locaties betreft het een modulair opgeleverd datacenter in Denemarken met een startcapaciteit van 1 MW (IMD 1000) en een datacenter in het IJslandse Reykjavik. Deze locatie voor een coalitie bestaande uit Opin Kerfi, Fjarskipti Hf, Korputorg en RB is wel in bedrijf, maar niet helemaal afgebouwd.
ICTroom was sinds 2012 actief op de Belgische markt en heeft daar projecten afgewerkt bij onder andere Cegeka, Alphacloud, Cipal, Bank Delen, Eurocontrol, Infrabel en Proximus. Er was een kantoor in Vilvoorde. Ook de ICTroom BVBA is eind 2019 failliet verklaard, in de markt bleek geen interesse te bestaan om de aandelen over te nemen, schrijft de curator.
Het Franse onderdeel, ICTroom Sarl uit Parijs, was nog nauwelijks actief en de bestuurder in Frankrijk heeft het onderdeel zo goed als opgeheven.