Het Amsterdamse energiebesparingsprogramma Leap voor datacenters wil in Nederland een Zwitsers certificaat voor efficiency invoeren. Dit zogeheten Zwitserse Datacenter Efficiencylabel werd aangekondigd op het recente World Economic Forum. Het predicaat staat voor een alomvattende aanpak, gericht op de volledige energieconsumptie en CO2-uitstoot van it-infrastructuren.
Zo’n twintig partijen uit de Amsterdamse datacenterketen kondigde vorige week de start aan van Leap (Lower Energy Acceleration Program). Doel ervan is in de komende drie jaar het energieverbruik in datacenters tot veertig procent terug te brengen.
In Zwitserland blijkt een soortgelijk initiatief te zijn gestart. Daar wil de net opgerichte Swiss Datacenter Efficiency Association (SDEA) de koolstofuitstoot en energieconsumptie van datacenters in Zwitserland te verminderen. Naast de initiatiefnemers, de Zwitserse branchevereniging Digitalswitzerland en automatiseerder Hewlett Packard Enterprise, zijn École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Green IT Switzerland, de Lucerne University of Applied Sciences and Arts, Vigiswiss (de Zwitserse branchevereniging voor datacenters) en Asut (de Zwitserse brancheorganisatie voor telecommunicatie) lid van SDEA.
Deze alliantie heeft het Zwitserse Datacenter Efficiencylabel bedacht. Om aan dit label te voldoen dienen partijen een alomvattende aanpak te hanteren die van toepassing is op de volledige energiestroom, van input tot output. De huidige beschikbare methodes kijken slechts naar losse onderdelen van de datacenterefficiency en duurzaamheid, niet naar de volledige energieconsumptie en CO2-uitstoot.
SDEA spreekt van een ‘een holistische benadering door alle bronnen van energieverbruik en energievoorziening in overweging te nemen, evenals mogelijkheden voor hergebruik van de verbruikte energie. Daarom vormt het label de ontbrekende tool om datacenterbeheerders, brancheverenigingen en overheden in staat te stellen de daadwerkelijke klimaatimpact van digitale infrastructuren te meten en aan te sturen.’
Nederland
Volgens de SDEA hebben tien testgebruikers inmiddels aan de criteria van het label voldaan en leidde de helikopteraanpak tot energiebesparingen van 70 procent, waarbij vijf testgebruikers van 100 procent CO2-neutrale energiebronnen gebruikmaakten.
Het Kanton van Genève is van plan onderdelen van het label op te nemen in aankomende wetgeving voor energie-efficiëntie die de basis gaat vormen voor de bouw van nieuwe datacenters. De SDEA wil het label niet alleen in Zwitserland invoeren maar spreekt ook de ambitie om het etiket wereldwijd via de Europese Commissie en de Verenigde Naties te promoten. HPE, dat in Nederland ook lid is van Leap, neemt hierop alvast een voorschot en voert gesprekken om het Zwitserse label onderdeel uit te laten maken van het programma in Nederland.
Het Zwitserse Datacenter Efficiencylabel
Het label kent de volgende toetsingscriteria:
De toetsingscriteria van het label voor datacenterinfrastructuur zijn van toepassing op de volledige energiestroom, van input tot output. Hieronder vallen ook recyclingmogelijkheden van de outputenergie, zoals hergebruik van thermische ontlading om andere gebouwen te verwarmen.
De toetsingscriteria voor it–infrastructuur zijn van toepassing op energie-efficiënte it-technologie en effectief it-gebruik. Afhankelijk van de naleving van de criteria kan een gouden, zilveren of bronzen Data Center Efficiency Label worden toegekend.
In het geval van naleving van toetsingscriteria voor duurzaamheid, die duiden op de CO2-voetafdruk, kan een ‘plus’-symbool worden toegevoegd aan het toegekende label.
In de nabije toekomst neemt het label ook it-infrastructuren aan de ‘edge’ mee in de beoordeling van en controle op energieconsumptie en CO2-voetafdruk van digitale infrastructuren.
“hergebruik van de verbruikte energie” Dat lijkt mij een onmogelijk zaak.