De regio Amsterdam is de belangrijkste datacenterlocatie van Europa en de zevende van de wereld. Dat concluderen vastgoedadviseurs van Cushman & Wakefield na een weging van criteria. De beschikbaarheid en capaciteit van datacenters is een belangrijk aspect van het digitale vestigingsklimaat van regio’s, licht marktspecialist Jos Hesselink toe aan Computable.
Er is in Europa geen grotere datacentermarkt dan het gebied rond Amsterdam. Zelfs Londen en Frankfurt komen niet in de buurt, melden de onderzoekers. Amsterdam is populair door de toegang tot grote cloudservices, de aanzienlijke marktomvang, politieke stabiliteit en het kleine risico op aardbevingen.
Het is de combinatie van dergelijke factoren waardoor Amsterdam zo hoog scoort, aldus Jos Hesselink. Hij is associate director market intelligence bij Cushman & Wakefield Nederland. Dit bedrijf adviseert bij transacties in bedrijfsvastgoed en begeleidt ontwikkelaars van grote vastgoedprojecten zoals datacenters.
Vestigingsplaatsfactor
Volgens Hesselink is de aanwezigheid van datacenters uitgegroeid tot een belangrijke vestigingsplaatsfactor voor grote organisaties en techbedrijven. ‘Klassieke factoren, zoals goede infrastructuur en het opleidingsniveau van de bevolking, zijn nog steeds relevant. Maar om in de toekomst ook aantrekkelijk te zijn voor het aantrekken van werkgelegenheid, zijn datacenters van grote waarde.’
Het digitale vestigingsklimaat wordt volgens hem onder meer bepaald door de aanwezigheid van datacenters met veel goedkope capaciteit, hoge IOPS (lees/schrijf-snelheid), lage latency (lijnvertraging), meewerkende overheid, solide privacywetgeving, bescherming van gegevens tegen inlichtingendiensten en de afwezigheid van aardbevingen en overstromingen. Ook de aanwezigheid van creatieve clusters en diversiteit is volgens Hesselink belangrijk.
‘North Amsterdam Hyperscale Campus’
De vastgoedadviseurs scharen onder de regio Amsterdam ook populaire datacentergebieden als Haarlem, Haarlemmermeer/Schiphol, Hilversum, Utrecht, Almere, Lelystad en zelfs het noordelijker gelegen Middenmeer. Laatstgenoemde staat ook bekend als North Amsterdam Hyperscale Campus, vertelt Hesselink. Onder meer Google en Microsoft hebben er eigen datacenters. De associate director kan niks zeggen over het aantal datacenters, het totale vloeroppervlak en de totale capaciteit van de datacenters in regio Amsterdam.
Wereldwijd scoort de datacenterregio Amsterdam ook hoge ogen. In de top tien van het onderzoek staat de regio op plaats zeven. De lijst wordt gedomineerd door Amerikaanse regio’s, met het noordelijk deel van Virginia op de eerste postie, gevolgd door Silicon Valley en Dallas. De eerste niet-Amerikaanse regio is Singapore op de zesde plek.
Twintig procent groei
De Dutch Data Center Association (DDA) meldde afgelopen juni dat de datacentercapaciteit in de regio Amsterdam in 2018 twintig procent groeide. Volgens de brancheorganisatie kwam dit voornamelijk doordat enkele grote partijen dat jaar in de regio neerstreken. Ook buiten Amsterdam groeide de Nederlandse datacentermarkt flink. Landelijk nam de capaciteit toe met achttien procent. Volgens DDA stonden er in 2018 189 grote multi-tenantdatacenters, met een gezamenlijk vloeroppervlak van 369.000 vierkante meter.
De grote aanwas van datacenters in de regio, leidde in de zomer tot een tijdelijke bouwstop voor datacenters in de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer. Dit was in afwachting van nieuw regiobeleid.
Top-10 datacentermarkten ter wereld
- Noordelijke deel van de staat Virginia (VS)
- Silicon Valley (VS)
- Dallas (VS)
- Chicago (VS)
- New York / New Jersey (VS)
- Singapore
- Amsterdam
- Los Angeles (VS)
- Seattle (VS)
- Londen (VK)
Bij de beoordeling keken de onderzoekers per regio naar drie hoofdkenmerken: 1) onroerend goed en fysieke omgeving, 2) aanwezigheid van een relevant ecosysteem en 3) politiek en regelgeving. Deze waren onderverdeeld in twaalf criteria. Op basis daarvan kreeg elke regio een gemiddelde score. In het onderzoek zijn 1.162 datacenters in 38 regio’s beoordeeld.