Datacenters luiden de noodklok over dreigende stroomtekorten. In gebieden waar veel datacenters zijn gevestigd, zoals de regio Amsterdam, kunnen geen nieuwe datacenters meer worden aangesloten op het energienet. De stroomnetwerken kunnen de gevraagde capaciteit simpelweg niet aan.
Als er niet snel maatregelen worden genomen, loopt de ict-sector en de digitale economie als geheel vertraging op. Dat is de strekking van een brandbrief die de Dutch Datacenter Association 17 april 2018 naar minister Wiebes van Economische Zaken heeft gestuurd.
In een persbericht schrijft DDA dat de nood rond Amsterdam op dit moment het hoogst is. ‘Op verschillende plaatsen is uitbreiding van het stroomnetwerk niet meer mogelijk. Het succes van de digitale economie en de internationale concurrentiepositie hangt in sterke mate af van hoe goed de energie infrastructuur is en meegroeit.’
DDA-directeur Stijn Grove stelt dat de datacentersector in de regio Amsterdam jaarlijks met 20 procent groeit. Hij verwacht dat de stroomcapaciteit van de regio Amsterdam, binnen acht jaar zal groeien naar 1,4 gigawatt. Dat is op dit moment het landelijk verbruik van datacenters.
Tennet en Liander
Grove: ‘Beheerders van energienetwerken hadden nooit gedacht dat het stroomverbruik zo zou groeien door de opkomst van digitalisering. Ook de enorme concentratie van datacenters binnen de regio Amsterdam, vanwege aansluiting op het wereldwijde internetknooppunt AMS-IX een populaire vestigingsplek, was niet voorzien.’
Om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk nu en in de toekomst over voldoende capaciteit beschikt worden regionaal en landelijk allerlei elektriciteitsnetwerken uitgebreid. Bijvoorbeeld door Tennet en Liander dat in het gebied rondom de A4 bij Schiphol onderzoek doen naar de realisatie van een nieuwe 150/20KV transformatiestation.
Grove stelt dat het nog wel twee tot drie jaar kan duren voordat veel van dat soort stations er zijn, en daarmee dringt volgens hem de tijd. Hij wijst ook op de ontwikkelingen rondom de zogenoemde energietransitie die ook vraagt om een snelle capaciteitsuitbreiding van het stroomnetwerk. Grove wijst erop dat er miljarden gemoeid zijn met de aanpassingen van het energienet. ‘Een extra onderstation betekent al snel een investering van honderd tot honderdvijftig miljoen euro. Kabels van en naar deze onderstations moeten geüpgraded worden, van hoogspanningsaanvoer tot de toevoer naar afnemers. Gezien we drie keer zo veel stroom gaan transporteren, betekent dit enorme investeringen die zeker miljarden gaan kosten.’
Minder gas meer stroom
Ook particulieren gaan over van fossiele brandstoffen naar stroom: bijvoorbeeld elektrisch rijden, inductie in plaats van gas en warmtepompen in plaats van gas. Daardoor zal de druk op de energienetwerken verder vergroten als er geen maatregelen worden genomen, stelt DDA.
Volgens Grove vormen trage besluitvorming en huidige restricties in wet- en regelgeving en aanbestedingsprocedures een probleem. Netbeheerders kunnen onvoldoende plannen maken voor de langere termijn en inspringen op de toenemende vraag.
In de brandbrief staat: ‘Daarom pleiten we voor een sterke taskforce met mandaat en middelen die investeert in onze stroominfrastructuur waar het nodig is (onderstations, distributienetwerken), die weeffouten in wetgeving oplost waardoor netwerkbedrijven nu niet snel genoeg kunnen investeren, vergunningstrajecten kan verkorten, investeringen in de enorme tekorten aan technisch personeel, en extra middelen om dit alles te versnellen.’ De brancheorganisatie voor datacenters wil daarover graag met minister Wiebes in gesprek.