Nederlandse datacenters lanceren een plan voor het hergebruik van de warmte die hun servers produceren. De restwarmte wordt onder randvoorwaarden gratis aangeboden voor bijvoorbeeld de verwarming van huizen, kantoren en kassen in de omgeving van die datacenters. De grootste uitdaging is het vinden van exploitanten en investeerders van netwerken voor warmtetransport: die zijn er nauwelijks.
Het plan komt van datacenters die verenigd zijn in de Dutch Datacenter Association (DDA). In een brief geschreven aan het kabinet lichten zij de plannen toe.
DDA: ‘Het grootste gedeelte van de stroom die datacenters verbruiken, wordt omgezet in warmte. Deze restwarmte, die bijna geheel op basis van groene stroom is opgewekt, wordt op dit moment niet of nauwelijks nuttig hergebruikt.’ Hergebruik van restwarmte moet volgens de datacenters bijdragen aan klimaatdoelstellingen voor hergebruik van energie.
Om proefprojecten te starten voor hergebruik van restwarmte zoeken de datacenters partijen rondom bestaande concentraties van datacenters in de regio Amsterdam, de hightech-campus Eindhoven en datacentra in de Wieringerwaard en Groningen.
Op dit moment wordt er in Eindhoven, Aalsmeer en Amsterdam Science Park op kleine schaal restwarmte van datacenters hergebruikt. Maar om tot grootschalig hergebruik te komen, moeten netwerken aangelegd worden voor warmtetransport. Daar zijn investeerders voor nodig.
Eerste stap
Volgens Grove is de lancering van het plan en de brief aan het kabinet een eerste stap om het onderwerp op de kaart te zetten. Daarna moet nog veel werk worden verzet om grootschalig hergebruik van restwarmte te realiseren.
Grove: ‘Er ligt een interessante businesscase. Maar voor datacenters is dit niet onze corebusiness. We zijn dus op zoek naar partijen die het initiatief nemen om die netwerken aan te leggen.’
Er zijn wel randvoorwaarden voor de gratis levering van de restwarmte door datacenters. Grove: ‘Het moet interessant zijn voor beide partijen. Datacenters die hun systemen koppelen aan het warmtenetwerk moeten bijvoorbeeld uit kunnen gaan van constante afname van restwarmte.’
Als voorbeeld van een partij die nu al een warmtenetwerk exploiteert wordt Nuon genoemd. Zij gebruikt de warmte die vrijkomt bij de afvalverbrandingscentrale van Amsterdam voor de verwarming van huizen in de Amsterdamse wijk IJburg.
Deelnemers DDA
DDA bestaat uit 28 deelnemers. Dat zijn:
Alticom
atom86 BIT Bytesnet Colt Datacenter Arnhem Datacenter Brabant Datacenter Groningen Datacenter Nedzone Dataplace Digital Realty Engie Equinix EvoSwitch |
Global-e Datacenter
Global Switch Interconnect Interoute Interxion ITB2 Datacenters Keppel Data Centres NL-DC Previder SmartDC Switch Datacenters Systemec The Datacenter Group TCN |
Kassen zijn grote gebruikers van warmte. Dus zou het een uitstekende oplossing zijn om datacenters in de buurt van kassen te zetten. Huizen willen zomers geen warmte hebben. Bij kassen hebben ze ook waterbassins voor de watervoorziening, die kunnen als het heet is de overtollige warmte van de datacenters opslaan. Als die warmte er gratis ligt zullen de tuinders die graag ’s nachts gebruiken om hun kassen warm te houden. Als je naar de stad Groningen een pijplijn moet leggen moet die diep liggen om niet de warmte kwijt te zijn voor het in Groningen is. Wat enorme kosten met zich meebrengt. Zomers heb je dan nog het probleem dat de afname stagneert. De bassins bij de kassen moeten wel groter worden omdat warm water meer verdampt en je ook bij een droge warme zomer voldoende opslagcapiciteit moet houden om je warmte kwijt te kunnen.
Lijkt me een zeer boeiend project.