Datacenterdienstverlener Vancis uit Amsterdam heeft bij het UWV voor negentien medewerkers ontslag aangevraagd. De ingreep is volgens het bedrijf nodig omdat de resultaten in het eerste halfjaar tegenvallen en de winstgevendheid verder onder druk is komen te staan. Vancis werd eind maart van dit jaar verkocht door Surf aan Strikwerda Investments. Bij het bedrijf werken nu nog 145 man.
Vancis is actief als aanbieder van datacenter-, cloud- en beheerdiensten aan onderwijs- en zorginstellingen en bedrijven. Het bedrijf heeft datacenters in Amsterdam (Science Park) en Almere. Volgens directeur Paul van Roozendaal zijn de maatregelen nodig om terug te keren in een positieve ‘run rate’ (financiële prestatie uitgesmeerd over een langere periode).
Naast dat de resultaten in de eerste helft van dit jaar tegenvallen, blijken ook twee grote klanten hun datacentercontracten, die later dit jaar aflopen, niet te verlengen. Om deze tegenvallers op te vangen, wil het bedrijf snijden in de kosten. Met deze ontslagronde wordt naar verwachting zo’n 1,5 tot 2 miljoen euro bespaard.
Vancis zag in 2015 zijn omzet nog wel toenemen: met 4 procent tot 26 miljoen euro. Het bedrijf lijdt wel al twee jaar verlies (2014: 1,4 miljoen; 2015: 0,5 miljoen), al steeg vorig jaar de brutowinst wel met 12 procent tot 5,2 miljoen euro. Met name investeringen in de verbetering en verdere automatisering van de dienstverlening leidde uiteindelijk tot de rode cijfers.
Geen collectief ontslag
Van Roozendaal blijft positief over de marktvooruitzichten. Hij zegt dat zijn bedrijf geen last heeft van de ontwikkeling bij de overheid om veel datacenterdiensten te centraliseren in een beperkt aantal datacenters. ‘Wij halen opdrachten binnen via aanbestedingen en selectietrajecten. Sommige win je, sommige verlies je. Wanneer een klant niet verlengd, kun je dit niet altijd opvangen. Maar ik ben ervan overtuigd dat we in de tweede helft van dit jaar weer een paar mooie deals binnenhalen.’
De ondernemingsraad heeft inmiddels positief geadviseerd over het saneringsplan. De or-voorzitter wil verder geen commentaar geven. Eind vorig jaar meldde de directie nog aan het personeel dat bij een vervreemding van de aandelen van Vancis door Surf er geen banen verloren zouden gaan. ‘Maar’, zegt Van Roozendaal nu, ‘bij de overname door Strikwerda Investments zijn geen afspraken gemaakt over behoud van werkgelegenheid. Dat kan ook niet. Wij zijn een commercieel bedrijf. Het is heel vervelend voor de getroffen medewerkers maar we moeten deze maatregelen nemen om ook in de toekomst een goed rendement te kunnen halen.’
Door negentien man de wacht aan te zeggen, hoeft Vancis zich niet te houden aan de Wet Melding Collectief Ontslag (die geldt vanaf twintig medewerkers die met ontslag worden bedreigd). Daardoor hoeft het bedrijf niet met de vakbonden om tafel om te overleggen over een sociaal plan. Directeur Van Roozendaal ontkent dat dit een bewuste keuze is geweest.
Lijken uit kast
Vancis is in 2008 als commerciële dochteronderneming van Sara, ict-infrastructuurdienstverlener voor het hoger onderwijs, opgericht. Toen Sara in 2012 werd overgenomen door Surf, ict-dienstverlener voor het onderwijs, werd Vancis als zelfstandige partij met een eigen raad van commissarissen in de markt gezet (onder houdstermaatschappij Surf).
Om toch de schijn van belangenverstrengeling weg te nemen, besloot Surf over te gaan tot de verkoop van zijn 100 procent-belang in het commerciële bedrijf. Strikwerda Investments, het investeringsbedrijf van de Friese multimiljonair Rinse Strikwerda, werd uiteindelijk eind maart 2016 als koper gestrikt.
Of er voor Strikwerda Investments nu alsnog ‘lijken uit de kast’ zijn gedoken, kan Van Roozendaal niet beoordelen. ‘Dat moet je aan hen vragen. Strikwerda Investments heeft natuurlijk wel een due diligence uitgevoerd.’ Bij de investeringsmaatschappij was nog niemand in staat te reageren.
“Met name investeringen in de verbetering en verdere automatisering van de dienstverlening leidde uiteindelijk tot de rode cijfers.” Ik dacht altijd dat IT de kosten zou verlagen, domme ikke!
Ik ben van mening dat ieder bedrijf het recht heeft om zijn toekomst of zijn winstgevendheid te borgen.Ik vind het alleen zooo zonde dat er dan vaak schimmig gedaan wordt over de manier waarop. 19 man eruit gooien om niet met de wet collectief ontslag te maken te krijgen is gewoon een (niet zo nette) legale keuze. maar ga er niet over “jokkebrokken” dat is zooooo kinderachtig en onnodig. Sta voor je keuzes en kom er voor uit. Door de nu gekozen weg en verklaring zou ik als klant mijn bedenkingen krijgen over de handel en wandel van een bedrijf.
Grote bedenkingen zelfs!
@Wouter.
Zakelijk rijd ik een Fiatje, privé heb ik een grotere, duurdere en verschrikkelijke lelijke auto.
Moet ik naar Parijs dan mag ik met een vliegtuig, de Fiat, een auto huren of voor per km mijn eigen auto gebruiken.
Ik mag declareren wat ‘ik wil’ – heb een creditcard van de zaak.
Mag zelfs op kosten van de zaak overal overnachten – wanneer ik wil, hoe ik wil.
Maak ik daar gebruik van?
Nee, natuurlijk niet, want dan gaat de tent failliet!
Het niet uitgeven ipv. het uitgeven is het ‘geheim’.
Soms doe ik ‘gek’, maar daar staat dan ook een prettige / winstgevende order tegenover.
Vancis zet negentien man op straat… wij nemen ze alleen maar aan.
Negentien man eruit van de 145, wat voor management heb je dan?
Hè Jasper ik ben 1 van de 19 en zoek een job.
M’n profile is te vinden op linkedin
Freek ik laat er naar kijken.
Is ’t wat en is er een mogelijkheid dan hoor je zeker van ons.
@Jasper,
Mooi dat je zo een fijn bedrijf hebt of er voor werkt.
Ik ben helemaal met je eens dat het niet uitgeven het eerste verdienen is en ik denk dat jij niet schimmig doet. Dat was mijn enige GROTE bezwaar tegen de vancis mannen. Loop niet te liegen over die 19 man en kom ervoor uit dat je de regelgeving tot al jouw gunsten wil gebruiken.
Bedank Jasper,
Fijn dat je de moeite neemt. 🙂