It-infrastructuurdienstverlener Surfsara, onderdeel van Surf, gaat de capaciteit van de nationale supercomputer Cartesius uitbreiden. De supercomputer, ontwikkeld door Bull, onderdeel van it-dienstverlener Atos, moet eind dit jaar een capaciteit van 1,8 petaflops (Pflops) hebben. Dit is 0,4 Pflops meer dan de supercomputer waar een Frans onderzoekscentrum onlangs in heeft geïnvesteerd.
Surfsara, onderdeel van ict-dienstverlener voor het hoger onderwijs Surf, ondersteunt Nederlands onderzoek met ict-innovaties en werkt daarvoor nauw samen met de academische gemeenschap. Daarvoor investeerde Surfsara in 2012 in de supercomputer van Bull, onderdeel van it-dienstverlener Atos. De supercomputer, genaamd Cartesius, wordt nationaal ingezet voor onder andere klimaatonderzoek, watermanagement, verbeteren van medische behandelingen, onderzoek naar schone energie, beperken van geluidshinder en product- en procesoptimalisatie.
Uitbreiding capaciteit
De algemeen directeur van Surfsara, Anwar Osseyran, legt uit dat bij de aanschaf van het systeem is gekozen voor een ‘on-demand strategie’. ‘Zo kunnen wij kosteneffectief rekenkracht aanbieden die is toegesneden op de behoeften van Nederlandse onderzoekers, en kunnen zij steeds gebruik maken van de allerlaatste technologie.’
De modellen waar onderzoekers mee werken, worden echter steeds complexer en de datasets worden groter, waardoor zij meer rekencapaciteit nodig hebben. Om die reden heeft Surfsara afgelopen december opnieuw een contract getekend met Atos. Ditmaal voor het uitbreiden van de capaciteit van de supercomputer.
Nieuwe sequana-technologie
Voor die uitbreiding wordt de supercomputer uitgerust met de nieuwe sequana-technologie van Bull. Daarnaast zal Cartesius de laatste Intel-processors (Broadwell) krijgen, en EDR InfiniBand. De snelheid van de computer wordt hiermee uitgebreid met 260 Tflops/s tot in totaal 1,8 Pflops/s. Het voordeel van dit nieuwe type nodes is dat het systeem hiermee toekomstbestendig is en kan worden uitgebreid met de laatste technologie op het gebied van processors, accelerators en interconnect.
Deze supercomputer krijgt daarmee 0,4 Pflops meer capaciteit dan de onlangs aangekondigde Bull supercomputer waarin een Frans onderzoekscentrum heeft geïnvesteerd.
Exascale-programma
Dit project is volgens Roel Kusters, hoofd van Big Data & Security bij Atos in Benelux & The Nordics, een onderdeel van het exascale-programma, waarmee Atos voor 2020 een nieuwe generatie supercomputers wil ontwikkelen. ‘Qua rekenkracht moeten deze supercomputers de exaflop-barrière, meer dan een triljoen operaties per seconde, doorbreken en tegelijkertijd veel minder elektriciteit verbruiken.’