Het ict-samenwerkingsverband van de sociale diensten van vier grote gemeenten, Wigo4it, zet fysieke beveiligers in bij de verhuizing naar een nieuw datacenter. Komend weekend wordt het uitwijk-datacenter verhuist naar een nieuwe locatie. Op de servers staat privacygevoelige informatie. Om te voorkomen dat die gegevens op straat komen te liggen, gaan fysieke beveiligers mee om het transport te bewaken.
‘We zijn vorig jaar gestart met het in kaart brengen van de actuele infrastructuur. Aan de hand hiervan is er een verhuisstrategie bepaald en een risicoanalyse gemaakt’, vertelt projectleider Dian van Heijningen. Begin 2015 verhuisde Wigo4it ook zijn primaire datacenter naar een nieuwe locatie. Die draaiboeken, templates en ervaringen worden ook gebruikt bij de verhuizing van de uitwijk-locatie naar een nieuw datacenter.
De werkzaamheden beginnen op vrijdagavond. Dan worden de vrachtwagens inclusief beveiligers verwacht. Strenge beveiliging is volgens de betrokkenen nodig omdat de data persoonsgegevens bevat. Nadat alle hardware is verhuisd naar het datacenter, volgt het inschroeven van de apparatuur, aansluiten en testen. Dat gaat naar verwachting door tot zaterdagavond 19.30 uur.
Van Heijningen: ‘Het verhuizen van een datacenter is een complexe operatie. Omdat het om de uitwijk-omgeving gaat verwachten we geen problemen met de dienstverlening. Tijdens de verhuizing blijft de productie-omgeving namelijk onaangetast doordraaien. Het uitgangspunt is dat de verhuizing zo geruisloos mogelijk verloopt. Op zondag wordt er getest door onze klanten en maandag is het team van technisch beheer extra vroeg aanwezig, zowel op kantoor als bij het datacenter, om eventuele verstoringen snel te kunnen verhelpen.’
Nieuw datacenter
De reden voor de verhuizing is dat het oude datacenter niet meer voldoet aan de eisen voor wat betreft beschikbaarheid. In het nieuwe datacenter zijn alle essentiële voorzieningen zoals stroom en koeling dubbel of driedubbel uitgevoerd. Een eventuele storing vormt dus geen bedreiging voor de continuïteit van de dienstverlening.
Het artikel geeft te denken, fysieke hardware gaan verhuizen, is of was dat zinvol. Had je niet beter voor een nieuwe installatie kunnen kiezen en dan de data digitaal transporteren? Nu heb je allerlei risico’s, zoals het defect raken van apparatuur tijdens transport, beveiliging, etc.
Het lijkt me dat de informatie ook niet op servers staat, maar op een storage omgeving, enfin…
@Willem
Zoals velen malen gezegd transporteer je niet even zomaar honderden terabytes over het netwerk, journals zullen bij dat soort volumes uit sync lopen. Betreffende je argument over fysieke hardware is er vaak wat meer dan een gevirtualiseerde x86-server en het is ook nogal stompzinnig om apparatuur versneld af te schrijven, enfin…
Willem,
Bij het verhuizen van fysieke hardware moet je goed kijken naar de leeftijd van de hardware. Iets wat jaar en dag draait, gaat nu eenmaal eerder stuk als je het oppakt en verplaatst. Zeker als je dit er zelf even bij doet en dit niet op een professionele wijze oppakt ( erkende verhuis/vervoersberdrijf ) Daar heb je een zeer valide punt in mijn optiek.
En het vooraf in regelen van een goed terugval-scenario is en blijft key. Dit kan door een goede back-up te maken. Ik raad zelf altijd aan om vooraf te kijken of het te virtualiseren valt. Een P2V image geeft je in zekere mate toch ietwat meer flexibiliteit en een snel terugval scenario.
Echter moet je vooraf goed kwalificeren hoe belangrijk de hardware/data is die je wilt verhuizen. Niet alles is even bedrijfskritisch. Dus ook hier kan je in kwalificeren en beslissen voor welk terugval scenario je kiest ( back-up, opnieuw opbouw, copie,image etc etc. ) Dit is en blijft een kosten / baten discussie. Ik heb hier al eens een stukje aan gewijdt (https://www.computable.nl/artikel/opinie/storage/4688395/1277017/verhuizen-van-ict-levert-vaak-hoofdpijn-op.html)
Ewout haalt ook een zeer valide punt aan. Grote hoeveelheden data verplaatsen is als je dit niet slim aanpakt, vaak een tijdrovende klus. Zeker als je dit via netwerk/internet verbindingen doet. Hier heb ik ook in het verleden al wat over geschreven ( https://www.computable.nl/artikel/opinie/cloud_computing/4463114/2333364/bandbreedte-nog-te-vaak-ondergeschoven-kindje.html). Natuurlijk kan dit ook slimmer afgevangen worden. Maar daar hangt dan natuurlijk wel direct een prijskaartje aan vast.