Artificial intelligence-startup Watermelon Messenger neemt de Nederlandse chatbotontwikkelaar Ecreation uit Woerden over. De Utrechtse startup, die zich specialiseert in het stroomlijnen van digitale klantenservices voor bedrijven, krijgt daarmee de beschikking over 75.000 geavanceerde chatbots. Hoeveel Watermelon voor Ecreation heeft neergelegd, is niet bekendgemaakt.
In augustus wil Watermelon Messenger met de data en kennis van Ecreation de eerste versie van een platform voor digitale klantcommunicatie op de markt brengen.
Sweetie 2.0
Sjoerd van Dijk, algemeen directeur van Ecreation, treedt toe als chief artificial intelligence officer bij Watermelon Messenger. Hij krijgt de leiding over een tienkoppig team van ai-ontwikkelaars en dataexperts. Tevens treedt hij toe tot de adviesraad van Watermelon.
Met Ecreation ontwikkelde Van Dijk eerder Alice voor MSN Messenger, een chatbot die op natuurlijke wijze antwoord gaf op vragen van gebruikers.
Ook is Ecreation verantwoordelijk voor de chat-teksten van Sweetie 2.0, een initiatief van Terres des Hommes. Deze chatbot doet zich voor als tienjarig Filipijns meisje en ontmaskerde in 2013 in tien weken tijd wereldwijd duizend individuen uit 71 landen die op zoek waren naar seks met kinderen. Vanaf eind 2016 zet de Nederlandse politie Sweetie ook in bij de opsporing en mogelijke berechting van online-kindermisbruikers.
Suggestiebot
‘Met de kennis en knowhow van Sjoerd van Dijk in huis, kunnen we onze chatbots nog slimmer maken’, zegt Alexander Wijninga, oprichter van Watermelon Messenger en algemeen jurylid voor de Computable Awards. ‘Consumenten verwachten steeds meer direct een passend antwoord op hun vragen. Door de inzet van intelligente chatbots kunnen bedrijven dag en nacht klantenservice verlenen. Zo brengen wij het overzicht terug en rust in de tent, doordat klanten direct en zonder omhaal naar tevredenheid te woord worden gestaan.’
‘Chatbots worden intelligenter: ze kunnen gaandeweg autonoom vragen begrijpen en antwoorden geven’, aldus Van Dijk. ‘Als je het als bedrijf nog niet aandurft om met een chatbot te werken, dan kun je een suggestiebot inzetten die medewerkers een voorzet geeft. Dit proces noemen wij controlled supervised learning. Van de antwoorden die de mens geeft, leert de chatbot. Totdat hij zelfstandig kan opereren.’
Vallen en opstaan
De aankoop van Ecreation volgt na een roerige periode bij Watermelon. De startup werd in 2016 genomineerd voor een Computable Award voor Beste Nederlandse Startup van het Jaar. Daarnaast werden oprichters Alexander Wijninga en Charl Haas in juni 2016 door ondernemingstitel Sprout uitgeroepen tot beste jonge ondernemers. Een maand later ging het bedrijf echter failliet na ruzie met WhatsApp. In januari 2017 maakte Watermelon zijn comeback als klantenserviceplatform. De onderneming telt zeventien medewerkers.
Laten we de bombarie welke meneer Wijninga probeer te maken met zijn investeringsvehikel direct even de kop in drukken met de juiste waarheid. Ecreation is een “bedrijfje” van Sjoerd van Dijk… dat is opmerkelijk want die is per toeval eerder dit jaar in dienst gekomen bij Watermelon! Of meneer van Dijk denkt, laat ik even cashen voordat het mis gaat anders heb ik straks weer geen baan en geld of Watermelon weet nog steeds zelf niet wat ze doen dus denken ze het maar weer in te kopen dan wel over te nemen en eet meneer van Dijk momenteel van drie walletjes… 1) de kennis nog steeds in eigen beheer, 2) lekker cashen voor wat “het” waard is, 3) nog steeds een betaalde baan terwijl hij nog steeds hetzelfde doet. Meneer Wijninga snapt nog steeds niet dat je met overname op overname nog steeds niet bij 100% van inzetbaarheid van je bedrijf komt… 75K aan bots, tja, een script een aantal keer inzetten kan iedereen niet ?