Ict- en telecomaanbieder KPN meldt dat het in juni 2016 een landelijk dekkend LoRa (Long Range)-netwerk voor internet of things (IoT)-toepassingen zal opleveren. KPN kondigde eerder aan om de uitrol van die netwerktechnologie te versnellen en meldt nu dat het daarvoor op schema ligt. Sinds 7 april heeft het LoRa-netwerk dekking in de gehele Randstad.
De komende maanden voorziet KPN in heel Nederland bestaande mobiele opstelpunten van een LoRa-gateway en -antenne. Inmiddels is het LoRa-netwerk voor internet of things (IoT)-toepassingen beschikbaar in Zuid-Holland, Noord-Holland en delen van Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant en Groningen. Begin 2016 maakte KPN bekend dat het de invoering van het netwerk versnelt.
In de aanloop naar de landelijke dekking van het IoT-netwerk organiseert KPN een aantal LoRa-roadshows in verschillende regio’s in Nederland. Op 7 april 2016 werden tijdens zo’n presentatie op Schiphol klanten en relaties bijgepraat.
KPN en Schiphol experimenteren samen met verschillende LoRa-toepassingen. Zo wordt LoRa getest in logistieke processen zoals bagage-afhandeling en voor facilitaire diensten op het vliegveld. Tijdens de LoRa-roadshow presenteerde Schiphol zijn visie op IoT en wat de verschillende innovatieve IoT-toepassingen betekenen voor de beleving van de reizigers en efficiëntie van de luchthaven. Bij de LoRa-roadshows is een marktplaats ingericht waar demonstraties worden gegeven door onder andere Anybrigde, Things Connected, Metatronics, I-Real, I-Tude en Mic-O-Data.
LoRa
LoRa van KPN is een nieuw netwerk voor IoT-oplossingen en een aanvulling op de bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Het netwerk maakt het mogelijk om miljoenen apparaten die weinig data gebruiken, op grote afstand te verbinden met het internet met een zeer laag energieverbruik.
Volgens KPN kan de accu van een apparaat verbonden met LoRa tot tien jaar lang data verzenden en ontvangen op twee penlite-batterijen. ‘Apparaten die verbonden zijn met LoRa sturen of ontvangen op afgesproken momenten berichten via het netwerk naar het internet en ‘slapen’ vervolgens verder. Bij het versturen verbruikt het apparaat energie. Zijn de gegevens verstuurd? Dan ‘luistert’ het apparaat even of er nog nieuwe opdrachten zijn. Vervolgens gaat het apparaat weer in de energiezuinige standby-modus’, licht KPN toe.
Optimalisatie logistiek
De leverancier: ‘Het netwerk moet drempels zoals kosten, verbruik en energie wegnemen om apparaten aan het internet te verbinden. Dankzij LoRa worden bedrijfsprocessen geoptimaliseerd. Denk aan de logistieke keten. Wanneer u precies weet waar een bepaald product op welk moment is en in welke conditie, levert dat waardevolle informatie op.’
‘Als het product onderweg is, kunnen bijvoorbeeld voorbereidingen voor de ontvangst op de aankomstlocatie getroffen worden. Door informatie uit te lezen en daarop te handelen worden processen geautomatiseerd’, aldus KPN.