Het project Almere Smart Society waarbij de gemeente met enkele grote bedrijven, zoals IBM, Philips en Cisco, aan slimme ict-oplossingen voor de stad zou werken, brengt tot dusver niet wat werd verwacht. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Een nieuwe samenwerking met TNO moet het project uit het slop trekken.
Het project Almere Smart Society startte in mei 2012 als samenwerkingstraject tussen de gemeente Almere en de marktpartijen Cisco, IBM, Alliander, Philips en LivingPlanIT. De gemeente stelde voor de periode 2013-2015 450.000 euro beschikbaar om de ontwikkeling van nieuwe ‘smart’ oplossingen voor de stad te ondersteunen. Tot snelle tastbare resultaten leidde de samenwerking echter niet, concludeert het college van B&W in haar raadsbrief. ‘Het bij elkaar brengen van diverse partijen en diverse systemen vraagt meer dan bij de start is verondersteld’, luidt de vaststelling.
De slimme technieken zouden worden uitgedacht aan de hand van drie thema’s: talent & armoede, welzijn en energie. De enige concrete producten die zijn opgeleverd, zijn een zogeheten frontline-app verbonden aan de Straatkubus (een leefbaarheidsmonitor op straatniveau) en het zorginnovatienetwerk Wellbeing Collaboration Centre (inmiddels herdoopt in het Gezondheids- en Welzijnsinnovatiecentrum). Wel heeft het project Almere Smart Society bijgedragen tot de (inter)nationale profilering van Almere, schrijft B&W.
Af- en bijhaken
Een van de problemen, naast een moeizame afstemming van de samenwerking en het op een lijn krijgen van het verwachtingspatroon, was het afhaken van een aantal partijen, zoals IBM en Philips, na het aflopen van het gesloten ‘memorandum of understanding’ eind 2013. De bedoeling was juist dat vanaf 2014 een aantal deelprojecten zelfstandig uitgewerkt zouden worden door de verschillende deelnemers.
De gemeente besloot hierna het gesloten consortium om te zetten in een open platform zodat ook nieuwe partijen gedurende de looptijd van de samenwerking kunnen instappen. Inmiddels is er een nieuwe samenstelling voor het opbouwen van de Almere Smart Society. Naast DutchNovum en Smart City Strategies is onderzoeksinstituut TNO ingestapt. TNO was al betrokken bij het Gezondheids- en Welzijnsinnovatiecentrum en is een van de trekkers van een ander innovatieproject: het Big Data Value Centre. Ook wordt er nauw samengewerkt met een aantal onderwijsinstellingen in Almere.
TNO
Met TNO kiest de gemeente nu voor een focus op slimme oplossingen voor de thema’s energie, mobiliteit en gezondheid (onder de naam Smart in Haven). Ook is er het Humble Lamp Post-project in gang gezet met als doel de lantaarnpalen in de stad als een fijnmazige infrastructuur beter te benutten. Denk aan extra functies als oplaadpunten voor elektrisch vervoer, openbaar Wi-Fi en sensoren voor veiligheid en dataverzameling, meldt het college in de brief aan de gemeenteraad van Almere.
Met TNO heeft de gemeente begin februari nog een aparte vierjarige samenwerkingsovereenkomst gesloten om een sociale en economische meerwaarde te creëren voor de metropoolregio Amsterdam in het algemeen en Almere in het bijzonder. Hierin is het Almere Smart Society-programma een van de onderdelen.
Lijkt niet op Gouda in 1985 waar we 50+ automatiseringsbedrijven binnen haalden met de Informaticakring en de KvK…
Almere Smart Society, Wellbeing Collaboration Centre, Big Data Value Centre, Smart in Haven, Humble Lamp Post-project.
Verzin eens Nederlandse benamingen, breng het dichterbij je bevolking. Die zit helemaal niet te wachten op “fancy” marketing kretologieën die na twee jaar alleen maar geld hebben gekost.