De Digital Services Act, een wetsvoorstel waarin de Europese Commissie de juridische kaders voor digitale bedrijven vernieuwt, heeft negatieve gevolgen voor Nederlandse startups en scale-ups. Het beperkt het innovatievermogen en legt de startende organisaties aan digitale banden. Dat schrijven Nederlandse startup-vertegenwoordigers en -oprichters in een petitie, die is overhandigd aan de Tweede Kamer.
De Digital Services Act is in juni voorgesteld door de Europese Commissie. Dit moet een juridische raamwerk bieden waarbij de veiligheid van online-gebruikers wordt gewaarborgd en moet startups in staat stellen te groeien.
Vandaag is een petitie aan de Tweede Kamer overhandigd. Deze is opgesteld door Dutch Startup Association (DSA), Allied for Startups, Startup Amsterdam en Techleap.nl en is ondertekend door Nederlandse scale-ups zoals Bol, TicketSwap en Picnic.
De petitie-ondertekenaars hebben de implicaties van de Europese wetgeving onderzocht en zijn van mening dat dit een negatief effect heeft op de bedrijfsvoering van groeiende bedrijven in Nederland. Het legt startups aan digitale banden en beperkt ze om te innoveren, aldus de petitie.
‘De invoering van de Europese wetgeving als Digital Services Act zou veel startups op een achterstand brengen op het gebied van digitalisering en het bijhouden van digitale (klant)gegevens’, vertelt Lucien Burm, voorzitter van Dutch Startup Association. ‘Bovendien betekent het veel extra kosten, iets wat we bijvoorbeeld ook zagen bij de invoering van de AVG.’
De belangenbehartigers doen suggesties om de Digital Services Act vorm te geven. Zo pleiten ze voor heldere aansprakelijkheidsregels voor platforms die content van derden hosten. Ook moeten startups niet verplicht worden alle inhoud die gebruikers op het platform uploaden, te controleren met filtertechnologieën.
De petitie is gebaseerd op dit rapport: https://alliedforstartups.org/wp-content/uploads/2020/10/Impact-of-DSA-on-EU-business-policy-paper-2020-10-23.pdf