De Dutch Startup Association (DSA) stuurt een brandbrief naar minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De belangenvereniging voor startups en scale-ups schrijft dat deze groep startende bedrijven geen beroep kan doen op de opgestelde Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)-regeling. En ook zij hebben financiële steun nodig tijdens deze coronacrisis.
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)-regeling gepresenteerd. Deze is bedoeld voor werkgevers die omzetverlies ervaren door de huidige coronacrisis en ondersteunt hen om zoveel mogelijk medewerkers in dienst te houden. In de regeling spelen twee onderdelen een grote rol: omzet en loonsom. Hoe hoger het omzetverlies, hoe hoger de tegemoetkoming in de loonsom voor de werkgever.
Startups hebben echter vaak nog geen omzet. De geldende valuta voor deze organisaties zijn ‘product- en marktontwikkeling’ en ‘groei’, dat vaak wordt uitgedrukt in aantallen gebruikers en niet in omzet. De jongen bedrijven kunnen geen omzetdaling aantonen en maken daardoor geen aanspraak op het noodmaatregelenpakket. Dit betekent vervolgens dat duizenden bedrijven worden uitgesloten, wat honderdduizend banen op de tocht zet.
De DSA doet daarom, via een brandbrief, een herhaalde en ‘inmiddels dringende’ oproep aan het kabinet om de criteria voor de NOW-regeling aan te passen, zodat startups en scale-ups niet worden buitengesloten. Concreet stelt de organisatie drie criteria voor waar jonge organisaties wel aan kunnen voldoen: eerder verkregen risicokapitaal, de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)-toewijzing en het hebben van personeel (ook zonder omzet).
‘Startups zijn belangrijk en een bepalende factor om goed uit deze crisis te komen’, zo valt te lezen in de brandbrief. ‘Ze leveren de grootste vernieuwingskracht om de economie en de maatschappij opnieuw vorm te geven en op te bouwen en zij leveren de meeste banengroei in korte tijd. Nederland zal startups en scale-ups keihard nodig hebben. Minister Koolmees, beste Wouter, houd daarom dus de Nederlandse startups en scale-ups nu binnen de boot!’
Vlaanderen
De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV trekt 250 miljoen extra uit voor kredieten aan mkb’s (kmo’s), startups en scale-ups die op middellange termijn te weinig geld overhouden om opnieuw voluit aan de slag te gaan. In Nederland vallen veel startups en scale-ups buiten de boot bij de steunmaatregelen omdat de gemiddelde kwartaalomzet van een jaar geleden het ijkpunt is. Bij de Vlaamse investeringsmaatschappij is het omzetcriterium daarentegen geen beperkende factor. De PMV vraagt om een goed onderbouwd financieel plan. Als daaruit slaagkansen blijken dan wordt de financieringsbehoefte gedekt met een lening op korte termijn (maximaal drie jaar).