Eindgebruikers worden in 2021 nagenoeg gelijk beoordeeld als werkgever door hun eigen ict’ers. Waar dit type organisatie in 2020 nog een 7,80 als ict-werkgever kreeg, daar steeg hun populariteit dit jaar met één honderdste. Dit blijkt uit het werkgeversonderzoek dat Enigma Research deed in opdracht van Computable.
Daar waar ict-bedrijven in coronatijd beduidend populairder werden als ict-werkgever, daar veranderde voor eindgebruikers nagenoeg weinig. Ze worden als ict-werkgever vergelijkbaar beoordeeld als in 2020. Toch zien we ook in dit deel van het onderzoek een grote onrustigheid in de top tien. Hier geen nieuwe binnenkomers, maar wel grote verschuivingen. Zowel omhoog als naar beneden.
Top tien
Het meest opvallende in de top tien is de nieuwe nummer één. Waar vorig jaar het Groene Hart Ziekenhuis nog bovenaan de top 25 prijkte, daar moet het in 2021 genoegen nemen met een tweede plek. Rijkswaterstaat weet namelijk een enorme sprong te maken en voert dit jaar de lijst aan (positie negen vorig jaar). Ook de nummer drie maakt zo’n enorme sprong, het Kadaster komt van plek tien in 2020. Andere grote stijgers zijn het ministerie van Defensie dat van achttien naar positie zes oprukt en ING dat de zeventiende positie inruilt voor plek negen.
De overige verschuivingen in de top tien zijn kleiner van aard, we zien nog twee stijgers en verder nog drie dalers. Wageningen UR doet het goed met drie plekken winst en stijgt van de zevende naar de vierde positie. De laatste stijger is de nummer tien RDW dat in 2020 nog op de twaalfde plek stond. Naast het Groene Hart Ziekenhuis moesten ook Haaglanden Medisch Centrum (HMC), ProRail en het Martini Ziekenhuis plekken inleveren. Voor HMC waren dit er twee, het staat dit jaar op plek vijf, ProRail en het Martini Ziekenhuis moesten drie plekken inleveren en staan nu respectievelijk op de zevende en achtste positie.
Wijzigingen
Net als voorgaande jaren zijn de ict-werkgevers weer op allerlei verschillende zaken beoordeeld, onderwerpen waarin wel wat wijzigingen hebben plaatsgevonden. Uiteraard komen er weer zaken aan bod als werkzaamheden en verantwoordelijkheden, waardering voor de prestaties, scholingsmogelijkheden, bedrijfscultuur, et cetera, maar in 2021 is er ook aandacht voor zaken als mobiliteit, privacy, innovatie, diversiteit/inclusie, maatschappelijke betrokkenheid, vitaliteit en gezondheid.
Wat opvalt bij de resultaten per onderwerp is dat er twee zaken duidelijk uitspringen bij de eindgebruikers als ict-werkgever. Net als bij de ict-bedrijven wordt de financiële stabiliteit van werkgever het hoogst beoordeeld, maar de maatschappelijke betrokkenheid van de werkgever wordt hier ook opvallend hoog aangeschreven. Met een 8,47 zelfs hoger dan bij de ict-bedrijven. Net als bij de ict-bedrijven wordt het salaris en de mogelijke groei ervan ook bij de eindgebruikers het laagst beoordeeld. Hier krijgt het zelfs een 7,29.
Deellijstjes
Het zijn de zestien lijstjes waarop de ict-werkgevers beoordeeld worden die gezamenlijk leiden tot de eindlijst. We kunnen echter ook per deellijstje kijken naar de toppers. Wat hierin opvalt is dat Rijkswaterstaat de overall-lijst aanvoert, maar op de zestien deelgebieden nul keer als de nummer één op een lijstje staat. Tijdens het onderzoek wordt deelnemers gevraagd welke onderdelen van belang voor hen zijn en hier wordt extra waarde aan toegekend. De ict’ers die bij Rijkswaterstaat werken, vinden specifieke deelgebieden minder belangrijk en ondergeschikt aan het geheel. Hierdoor krijgt het met een 9,25 wel een mooi gemiddeld eindresultaat, maar springt Rijkswaterstaat er op de deellijstjes niet uit.
Geen Rijkswaterstaat bovenaan, dat betekent dat we hier dus wel andere lijstaanvoerders hebben. Zestien lijstjes leveren in totaal acht verschillende winnaars op. Met vijf keer het aanvoeren van een deellijstje vinden we het vaakst het Groene Hart Ziekenhuis terug. Overigens met vier overwinningen op de voet gevolgd door Defensie. Het betreft hier het legeronderdeel en niet het ministerie, beide organisaties doen apart in het werkgeversonderzoek mee. ING voert twee lijstjes aan en BAM, Kadaster, PostNL, Schiphol en de Wageningen UR ieder één.
Topics, branches en corona
Net als vorig jaar hebben we de respondenten in het werkgeversonderzoek ook gevraagd naar de ict-onderwerpen waar zij zich mee bezighouden in hun dagelijkse werk. Dit levert in totaal 25 keer een lijstje op met de beste spelers in dat specifieke topic. Ook hebben we alle deelnemende niet-ict-organisaties gerangschikt naar sector of markt, om zodoende branchespecialisten te kunnen gaan bepalen. Dit levert in totaal nog vijf rankings op.
Tot slot hebben we met corona een rare periode achter de rug. Daarom hebben we in het werkgeversonderzoek onder niet-ict-organisaties ook gevraagd hoe ict’ers vinden dat hun werkgever door de coronatijd heen is gekomen. Het gaat dan om zaken als het omgaan met coronamaatregelen, het faciliteren van thuiswerken, de beveiliging van het thuiswerken, of de werkgever innovatiever is geworden door de coronamaatregelen, of er productvernieuwing en/of productaanpassingen hebben plaatsgevonden, of de financiële stabiliteit voor zekerheid zorgde en of de werkgever mentale hulp bood in moeilijke tijd. Ook hier komt een top 25 uit en zeven deellijstjes. Deze resultaten zijn terug te vinden op de website van Computable.
Dit artikel verscheen ook in Computable #5, jaargids Computable Career Guide.
Onderzoeksverantwoording Enigma Research
Computable-lezers zijn uitgenodigd om de organisatie waarvoor zij werken te beoordelen als ict-werkgever. In het onderzoek wordt onder andere de mate van tevredenheid over de doorgroei- en carrièremogelijkheden bij de werkgever, de waardering die de werkgever voor zijn werknemers toont en uiteraard de algemene tevredenheid over de ict-werkgever in kaart gebracht. Computable heeft aan Enigma Research gevraagd om het onderzoek uit te voeren. Uiteindelijk hebben 2.646 personen de vragenlijst volledig ingevuld. Dit is voor het volledige werkgeversonderzoek, dus inclusief de ict-organisaties (zie hier).