De Belgisch-Franse infrastructuurdienstverlener Econocom wil zijn Franse sectorgenoot Osiatis overnemen voor ongeveer 175 miljoen euro. Na de overname bedraagt de omzet van Econocom 1,9 miljard euro en telt het bedrijf ruim achtduizend medewerkers in twintig landen. Met de overname van Osiatis wil Econocom de uitbreiding van zijn dienstenpakket versneld uitvoeren. Ook krijgt het bedrijf de gewenste schaalgrootte in Frankrijk, Zuid-Europa, de Benelux, Oostenrijk en Brazilië.
De overname van Osiatis moet de activiteiten van de Econocom-groep in drie zones – Frankrijk, Zuid-Europa en de Benelux – verder versterken, de Europese aanwezigheid uitbreiden, met name in Oostenrijk, en de verdere ontwikkeling in Latijns-Amerika (Brazilië) ondersteunen. De afronding van de transactie staat gepland voor de zomer van 2013.
Osiatis werd opgericht in 1998 en levert diensten op het gebied van architectuur, consultancy, outsourcing, infrastructuuronderhoud en cloudoplossingen. Het afgelopen jaar haalde het bedrijf een omzet van 309 miljoen euro, een stijging van 10,4 procent, en een operationele winstmarge van 7,3 procent. Het bedrijf telt zo’n 4600 werknemers in vijf regio’s: Frankrijk, Oostenrijk, Spanje, Brazilië en de Benelux.
Osiatis, voortgekomen uit het Franse technologieconcern Thomson, is sinds 2009 actief in Nederland (Vianen). Het bedrijf haalde recent een order binnen van de Politieacademie in Apeldoorn waarvoor het de komende twee jaar het serverbeheer uitvoert.
Groeiambities
De activiteiten van Econocom omvatten advies, distributie, verhuur en alle diensten rond informatiebeheer. Bij het veertigjaar oude bedrijf werken 3700 mensen, verdeeld over achttien landen. Het bedrijf heeft over 2012 een omzet van 1,54 miljard euro gerealiseerd, met een operationele winst van 74,1 miljoen euro. In Nederland opereert Econocom vanuit een vestiging in Nieuwegein. Het bedrijf is vooral bekend door zijn verbondenheid aan de Stichting Gemlease waarmee het samen met de Bank Nederlandse Gemeenten financieringsconstructies voor gemeenten aanbiedt ter bekostiging van hun ict-productuitgaven.
Jean-Louis Bouchard, voorzitter en grootaandeelhouder van de groep Econocom, stelt dat de overname een nieuw hoogtepunt vormt in het bestaan van het bedrijf. Hij noemt het de eerste belangrijke stap in een nieuw en ambitieus strategisch plan dat binnenkort zal worden onthuld. De infrastructuurdienstverlener was in 2012 al op overnamepad. Het bedrijf deed toen vijf overnames: Centix (virtualisatie),Tactem (telecom), Cap Synergy (beveiliging), Ermestel (virtualisatie) en France Systèmes (Apple-wederverkoper). Dit jaar kocht Econocom ook nog Exaprobe (netwerk- en systeemintegrator)
It-cowboy
Het had niet veel gescheeld of Osiatis had nooit bestaan. In 1997 namelijk denkt de Amerikaanse it-cowboy en bedrijvenopkoper Harold van Arnem (die later het Nederlandse bedrijf Total-e in de afgrond dreef) een Franse dubbelslag te slaan door zowel Thomainfor als Decision Systems International (DSI) over te nemen. Met beide Franse aankopen loopt het dramatisch af. Thomainfor is de it-dochter van het elektronicastaatsbedrijf Thomson-CSF. De Franse overheid aarzelt al twee jaar of het Thomson zal privatiseren. Zij besluit in eerste instantie om een aantal divisies af te stoten, waaronder Thomainfor, de ict-onderhoudsdochter waar zo’n dertienhonderd mensen werken. Van Arnem ziet zijn kans schoon en neemt via zijn firma Libra het onderhoudsbedrijf in januari 1997 over. Een half jaar later vraagt Libra bij de Franse rechter het faillissement aan: een beproefd recept van Van Arnem: opkopen, kapitaal eruit halen en dan laten afsterven.
Het faillissement leidt tot woedende reacties onder het personeel en de vakbonden. Een vakbondsman beschuldigt Libra in de Franse krant Les Echos ervan de toezegde miljoeneninvesteringen niet na te komen. Een staking breekt uit, met als eis dat Thomainfor wordt teruggelegd in de moederschoot. Naar verluidt houden de stakers Van Arnem, die in het kantoor aanwezig is, een tijd vast, omdat zij nog achterstallig salaris tegoed hebben. De Franse overheid grijpt in en biedt het bedrijf merkwaardig genoeg opnieuw te koop aan.
Uiteindelijk komt het in handen van de investeringsmaatschappij Walter Butler die het na een sanering in 1998 omdoopt tot Osiatis. Directeur wordt Robert Aydabirian. Zowel Walter Butler (hoofdaandeelhouder) als Aydabirian zijn vandaag de dag nog steeds betrokken bij het bedrijf.