Het lukt de Dienst ICT Uitvoering (Dictu) van het ministerie van Economische Zaken (EZ) maar niet om zelf een cloudwerkplek voor medewerkers in te richten. De begroting van het project, waarbij het gaat om 14.000 werkplekken, loopt sinds 2014 en gaat volgens ingewijden inmiddels over zo'n zestig miljoen euro. Bovendien is het contract met de huidige it-leverancier Capgemini, die nu nog een deel van het werkplekbeheer uitvoert, verlengd tot en met 2018.
Eigenlijk zou het ministerie van EZ voor haar werkplekdienstverlening aanhaken bij het shared service center SSC-ICT Haaglanden, die dit voor bijna alle ministeries uitvoert. Maar omdat er bij SSC-ICT volgens een zegsman van EZ onvoldoende ruimte was om deze werkzaamheden uit te voeren, besloot EZ in 2014 ‘een werkplek te ontwikkelen en te implementeren op basis van de rijksbrede standaarden.’ Die werkplek moet uiteindelijk in de Dictu-cloud komen te draaien, die Dictu samen met Atos inricht. De nieuwe werkplek zal als clouddienst worden ontwikkeld.
Parallel aan dit traject is Dictu bezig met het terughalen van een aantal werkplekgerelateerde diensten die op dit moment bij Capgemini zijn ondergebracht. Dit dateert nog van het uitbestedingscontract dat het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in 2009 voor vijf jaar sloot met Capgemini en waarbij ruim vijftig ict’ers overstapten naar de automatiseerder. EZ liet nog onderzoeken of het mee kon doen omdat beide ministeries in 2011 in één pand terecht zouden komen. Uiteindelijk besloot EZ toch zijn eigen it-beheerdienst te houden; een paar jaar later gingen EZ en LNV samen op in het huidige ministerie van EZ.
Inbesteding
Het terughalen van de door Cap geleverde diensten vallen onder het programma ‘Retransitie KA+’. Het contract met Capgemini, dat zowel de werkplekdienstverlening als de werkplekgerelateerde dienstverlening omvat, eindigde medio 2016 . Dit contract is verlengd tot medio 2018. Volgens de zegsman van het ministerie is dit gedaan om ‘continuïteit te kunnen waarborgen gedurende de looptijd van de werkplekprogramma’s tot medio 2018.’
Wat Capgemini voor deze extra werkzaamheden krijgt, wil de woordvoerder niet kwijt. ‘Wij hebben niet de mogelijkheid om niet-openbare informatie over de waarde/details van contracten of het budget te delen met derden.’ Ter vergelijking: het vijfjarig contract dat Capgemini in 2009 sloot was ruim vijftig miljoen euro waard. Overigens snapt men binnen Capgemini niet waarom EZ de it-dienstverlening, die volgens bronnen naar tevredenheid en kostenefficiënt verliep, weer inbesteedt.
Over de kop
Dictu verwacht dus medio 2018 eindelijk klaar te zijn met de inrichting van de cloudwerkplekomgeving en het terughalen van de werkplekdienstverlening van Cap. Ingewijde bronnen stellen dat de begrote kosten zijn opgelopen tot zo’n zestig miljoen euro. Teken aan de wand is dat in 2016 de toenmalige projectdirecteur zijn opdracht teruggaf.
Daarbij speelt mee dat er veel externe inhuurkrachten op het project zitten; ook de huidige projectleider komt van een externe partij. Dictu heeft moeite om eigen personeel aan te trekken. Het aandeel ict-inhuur is sowieso hoog (bijna veertig procent): volgens de rijksbegroting, waarnaar de zegsman van EZ verwijst, is de gemiddelde verwachte bezetting bij Dictu voor 2017 1160 fte waarvan 710 fte eigen personeel. Geluiden dat het personeelsbestand op circa 1.500 staat, zijn niet bevestigd.
Te veel taken
Inmiddels demissionair minister Henk Kamp van EZ waarschuwde begin dit jaar dat Dictu te snel is gegroeid en te veel taken op zich neemt. De ict-uitvoeringsorganisatie is ook aangewezen als shared service-organisatie voor specifieke bedrijfsprocessen zoals inspecties, subsidies en registers. Zo maken inspecties en diensten buiten het ministerie van EZ eveneens gebruik van de ict-diensten van Dictu.
Door dit uitgebreide takenpakket is Dictu de afgelopen jaren sterk gegroeid, zowel in aantal klanten als aantal medewerkers. De ict-afdeling is daarnaast ook nog eens bezig met de vernieuwing van de technische infrastructuur, waarbij dus een cloudomgeving wordt ingericht.
Verder ondervindt de it-huishouding van EZ nog steeds de gevolgen van de samenvoeging in oktober 2010 van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het toenmalige ministerie van EZ. Zo moesten in de bedrijfsvoering de ict-systemen van beide ministeries worden geharmoniseerd tot een nieuw ict-landschap en alle beleidsmedewerkers dezelfde werkplekomgeving krijgen. ‘De modernisering ervan is om die reden uitgesteld’, schrijft Kamp.