De toekomstige ontwikkeling van een Twentse techcampus met geld van ict-ondernemer en multimiljonair Gerard Sanderink gaat waarschijnlijk niet door. Ook kunnen studenten geen beroep meer doen op studiebeurzen van de Centric-oprichter. De reden is dat Sanderink twee stichtingen heeft opgeheven die zijn nalatenschap zouden laten terugvloeien in de ontwikkeling van de techsector in zijn geboortestreek Twente.
Het AD meldt dat de twee stichtingen waarin het geld voor de Twentse techsector terechtkwam, zijn opgedoekt. De krant zag stukken in uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
Sanderink ontvouwde in 2014 zijn plannen voor een technologiecentrum voor research en development en schonk uit de Stichting Gerard Sanderink jaarlijks ook studiebeurzen aan talentvolle techniekstudenten. 18 januari jl. werd de stichting in stilte opgeheven. Eind februari volgde ook de Stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink, het orgaan dat de ondernemer oprichtte nadat hij ruzie kreeg met zijn ex-partner Brigitte van Egten die bestuurder was van Stichting Gerard Sanderink.
Sanderink beschuldigt Van Egten van misstanden en is verwikkeld in rechtszaken die hem uiteindelijk zijn positie binnen Centric heeft gekost.
Huwelijk
Stichting Technology & Cybersecurity is volgens de krant met terugwerkende kracht op 31 december jl. opgeheven. Dat is twee dagen voordat Sanderink met zelfverklaard cyberdeskundige Rian van Rijbroek in het huwelijk trad.
Het is mogelijk dat Sandrink op andere manieren geld zal nalaten aan tech-ontwikkelingen in zijn geboortestreek. Maar het opheffen van de stichtingen is wel een breuk met de voorlopige bestemming van een deel van zijn nalatenschap. Sanderink, die bij beide stichtingen bestuursvoorzitter was, wilde tegenover de krant niet reageren op vragen.
Uit de stukken die het AD inzag, blijkt overigens dat Sanderink is ingetrokken bij zijn nieuwe vrouw, die in het Brabantse Veghel woont.
… het moet mij eens van het hart….Steeds lees ik opnieuw “zelfverklaard cyberdeskundige” Rian van Rijbroek. Waarom is die toevoeging noodzakelijk? Waarom in deze context?
Ik werk bijna dagelijks met personen, die zelfverklaard deskundige zijn. Als u zulke personen niet in uw omgeving heeft, dan kijkt u eens naar de media.
Wellicht zou een interview met mevrouw Van Rijbroek zelfs nog een ander licht kunnen werpen op wat zij kent en kan.
Volgens mij zijn er al diverse interviews geweest met mevrouw Rian van Rijbroek en daar is duidelijk naar voren gekomen dat ze weinig kent en zeker niet kan. Op manipuleren na dan.
Ik heb overigens medelijden met u dat u zich bijna dagelijks omringd weet met zelfverklaarde deskundigen.
Hier zijn we ook dagelijks omringd met zelfverklaarde deskundigen hoor.
Op een bepaalde manier toch best gezellig.
@ P. Hulsebosch
Je kunt e.e.a. van Van Rijbroek zelf lezen/zien. Zoals je weet schreef Van Rijbroek “samen” met oud-staatssecretaris Willem Vermeend, het boek ‘De wereld van Cybersecurity en Cybercrime’. Haar boek is nog in de ramsj te koop, https://www.bol.com/nl/nl/p/unhacked/9200000104756461/.
Van Rijbroek heeft ook een interview aan Mariëlle Tweebeeke van Nieuwsuur gegeven. Zie https://www.youtube.com/watch?v=iz8M-JPYB-I&ab_channel=ActualiteitenPolitiek.
Niet alleen op het boek kwam kritiek los, maar ook op het interview bij Nieuwsuur. Zie
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2214745-deskundigen-over-nieuwsuur-uitzending-ddos-aanval. Tweebeeke had met haar opleiding en ervaring met werving en selectie van personeel, moeten inzien dat Van Rijbroek een social engineer is en geen techneut. Nieuwsuur heeft uiteindelijk excuses gemaakt https://twitter.com/i/status/959195081751265280.
Willem Vermeend en zijn familie hebben zich van haar gedistantieerd na de pijnlijke social hack. Zie https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2214898-cybersecurity-boek-oud-minister-vermeend-uit-de-schappen en https://www.ad.nl/binnenland/vermeend-erkent-plagiaat-in-boek-over-cybercrime-het-is-een-stommiteit~a651505d/
Een artikel zoals een interview van Van Rijbroek met de Telegraaf is ook snel verdwenen. Zie https://www.telegraaf.nl/nieuws/1624059/rian-van-rijbroek-kamerlid-spion-van-rusland, die je via https://schellevis.net/2018/van-rijbroek-in-de-telegraaf/ nog voor een deel kan lezen, maar wel met commentaar van Joop Schellevis. Het originele Telegraaf interview is wellicht nog te lezen in de bieb. Overigens, is het security maatje van Van Rijbroek bij de politie op de vingers getikt. Zie https://www.agconnect.nl/artikel/politiecontact-rian-van-rijbroek-aangepakt.
Sinds de coming out en val van Van Rijbroek als “cyber spion en hacker”, wordt er vooral over haar geschreven na interviews met mensen die vinden dat ze slachtoffer van Van Rijbroek zijn geworden. Misschien kan je Van Rijbroek tot een interview verleiden?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Rian_van_Rijbroek
Zou wel een interview willen afnemen, maar dan zal ik de rest van mijn leven doorbrengen in de rechtszaal. En mij elke keer verbazen dat ik win, maar het kost zoveel tijd. Ben overigens geen journalist dus kan ik zoiets beter overlaten aan een professional. Ben zelfs geen zelfverklaarde journalist. (-;
Ja, het is wel duidelijk dat mevrouw Van Rijbroek geen verstand heeft van cyber/IT security. Dank u voor dit goed onder de aandacht te brengen. Ik hoop dat ze dit gaat inzien en dat de heer Sanderink geen gebruik maakt van haar diensten op dit vlak.
Het is zeker jammer dat de fondsen niet meer in deze vorm voor studiebeurzen beschikbaar zijn.
Was het maar waar dat de heer Sanderink zijn oren niet naar mevrouw Van Rijbroek laat hangen. Zelfs het OM en de Tweede Kamer zijn met de zaak bezig. De Tweede Kamer omdat Centric een grote IT-leverancier voor de overheid is.
De invloed van de heer Sanderink bij Centric is momenteel nihil. Denk dat het stopzetten van de studiebeurzen ook aan het brein van mevrouw Van Rijbroek is ontsproten. Het zou mij zelfs niets verbazen als deze twee echtelieden in wettelijke gemeenschap gehuwd zijn, in de VS zal ze volgens mij onder de noemer Golddigger vallen.
De heer Jaap van Belkum heeft alleen de interviews genoemd, maar als u Sanderink of Centric intoets in de zoekfunctie op Computable, dan vind u meer achtergrondinformatie. Daarnaast zijn er diverse podcasts aan Rian van Rijbroek gewijd.
De haren zullen u ten berge rijzen.