Het merendeel van ict-managers in Nederland staat niet open voor Engelstalige collega’s. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt blijft de beheersing van de Nederlandse taal een harde competentie voor bedrijven die op zoek zijn naar nieuw ict-personeel.
Dat blijkt uit de IT-arbeidsmarktmonitor van de Nederlandse detacheerder Hello Professionals. Uit dat onderzoek onder honderd managers blijkt dat het merendeel van die leidinggevenden niet openstaat voor het aannemen van ict-professionals die de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn.
Uit de studie komt verder naar voren dat corona geen grote gevolgen heeft gehad voor de ict-arbeidsmarkt. Sterker, de vraag naar ict-professionals bleef groeien. Werden in 2020 nog 30.422 ict-vacatures online gezet, in 2021 is dit gestegen naar 39.246. Een stijging van bijna negenduizend functieaanbiedingen.
De meeste nieuw geplaatste ict-vacatures werden vorig jaar gepubliceerd in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant. Ten opzichte van 2020 is hier geen verandering te zien.
Salaris
De belangrijkste drijfveer voor ict-professional om over te stappen naar een nieuwe baan was salaris, gevolgd door betere reistijd en werkinhoud. Daarna komen een vast contract en de werksfeer. Hier is geen wijziging ten opzichte van 2020. De detacheerder ziet dat ict’ers door de mogelijkheid tot thuiswerken en de afname van files, bereid zijn om langer te reizen als ze wel op kantoor of bij een opdrachtgever moeten verschijnen.
Hoewel het aanbod in ict-professionals laag is en de vraag naar ict-professionals groot, zijn er geen grote verandering in het gemiddelde jaarsalaris. In 2020 was dat 49.500 euro en in 2021 was het vijfhonderd euro lager. De detacheerder stelt vast dat als er gekeken wordt naar de jaren ervoor, er een stijgende lijn is te zien. In vergelijking met 2016, waar het gemiddeld jaarsalaris 44.500 euro was, is het gemiddeld jaarsalaris van de ict-professional met ruim elf procent gestegen.
Meer vraag naar medior ict’ers
In vergelijking met 2020 is er in 2021 een stijging van tien procent in de vraag naar ‘medior’ ict-professionals. Het gaat dan om ict’ers met tussen de vijf tot tien jaar werkervaring. ‘Deze stijging is onlosmakelijk verbonden met de dalende vraag naar ‘junior’ professionals tot vijf jaar werkervaring. Doordat gebruikers steeds zelfredzamer worden en de ‘simpele’ processen verder geautomatiseerd worden, is de verwachting dat deze trend zich zal voortzetten in 2022’, licht Hello Professionals toe.
IT Arbeidsmonitor
Bekijk hier de IT Arbeidsmonitor van Hello Professionals. Resultaten zijn tot stand gekomen door eigen onderzoek, Jobdigger-data en Google Trends. Gebruikte zoektermen/ profielen: helpdeskmedewerker, systeembeheerder, netwerkbeheerder, engineer, developer, projectleiding ict; directe werkgevers.
Hallo vakman. Gelijk heb je. Met malle namen of gekke geluiden kun je altijd nog in de broeikas of in de bouw terecht
junior professionals ook niet meer nodig, want de gebruiker doet het zelf wel. zoiets ?
wat is er toch met de zoektocht naar talent gebeurd ?
zouden junior professionals niet kunnen automatiseren ?
Ook voor de schrijvende pers lijkt Nederlandse taalvaardigheid geen overbodige luxe:
“… voor het aannemen van ict-professionals die de Nederlandse taal niet genoeg vaardig zijn.” [sic]!
Reactie Pim van der Beek.
Het is aangepast. Dank voor uw melding.
Opmerkelijk. Ik weet niet hoe het onderzoek is uitgevoerd, maar in de huidige markt met schaarste aan NL it-ers en het steeds meer internationaal werken zal Engels, zeker in grotere organisaties die veel outsourcen aan Indiase IT bedrijven of anderen, ook almaar meer de lingua franca worden. Overigens gaat het niet alleen om het Engels als taal maar vooral om de betekenis van de taal, ofwel interculturele communicatie. Dit is ook van belang van louter Nederlandse medewerkers met een verschillende culturele achtergrond. Voor meer info over dit onderwerp lees het eBook: How to Excel in the Digital World.
Ik vind dit een zeer verbazend artikel. In de organisatie waar ik werk (HSO) is het spreken van Nederlands echt geen vereiste. We recruteren mensen uit diverse landen, met als voornaamste reden de schaarste in Nederland.
Engelstalig is uiteraard een must.
Als dat de conclusie van het onderzoek was geweest dan had ik het artikel een stuk geloofwaardiger gevonden..
Kijk daar is e-book Bertje weer met zijn interculturele communicatie bij offshoring. Ik stel voor om hierin het aloude Latijn te gebruiken want veel Anglo-Amerikaanse termen kennen een geheel andere uitleg dan gedacht, too many chiefs en not enough Indians kent een tekstueel detail in hoofdletters als het om het verplaatsen van problemen gaat in plaats van ze oplossen. Ik weet dat sommigen in draadloos stroom geloven maar het fysieke aspect in de infrastructuur vraagt veelal plaatselijke resources. De resources invliegen vanuit India kost zo’n 10 weken door visa, als ze al mogen komen door een pandemie en is door reis- en verblijfkosten zo’n drie maal duurder dan lokale resources inhuren.