In zijn huis in Londen is Sir Clive Sinclair overleden. Dat meldt de BBC. Sinclair, de man achter de beroemde ZX-computers, ging later ook elektrische scooters en fietsen maken.
Sinclair was een van de eerste ondernemers die brood zag in de markt voor computers voor gewone consumenten. Tot dan, de vroege jaren tachtig, waren het machines die je enkel in grote bedrijven tegenkwam. Daarom sleutelde hij aan de ZX 80 in mekaar, een machientje dat voor nauwelijks honderd pond over de toonbank ging. De mogelijkheden van het ding waren niet bepaald fenomenaal (het had niet eens een fatsoenlijk toetsenbord, enkel plastic aanraaktoetsen), maar het kostte wel stukken minder dan bijvoorbeeld een Apple II. Met de ZX 80 werd Sinclair het eerste bedrijf ter wereld dat meer dan een miljoen computers wist te verkopen.
Het was niet het eerste zakelijke succes van Sinclair. Enkele jaren daarvoor had hij al een kleine en goedkope zakrekenmachine gemaakt, de Sinclair Executive, die ook goed verkocht. Na de ZX 80, en zijn opvolger, de ZX 81, sloeg Sinclair een ware homerun met de ZX Spectrum, die in 1982 op de markt kwam. De naam Spectrum werd gekozen omdat het apparaat kleur kon weergeven op het tv-scherm, iets waartoe de ZX 80 en 81 niet in staat waren. Ook het design viel op, met de kleine rubberen toetsjes en de soms ingewikkelde toetsencombinaties die ingevoerd moesten worden om te kunnen programmeren, in Basic. Programma’s konden in het apparaat ingeladen worden via cassettebandjes.
Van de ZX Spectrum werd in de jaren nadien verschillende versies gemaakt, zoals de Spectrum+ en de Spectrum 128, met meer geheugen en mogelijkheden. Ook andere bedrijven sprongen op de kar en maakten Spectrum-klonen. Alles in totaal (zonder de klonen) werden er vijf miljoen stuks van de Spectrum gekocht. Hij leverde Clive Sinclair een hoop geld en de titel van ‘Sir’ op.
C5
Medio de jaren tachtig besloot Sinclair het over een andere boeg te gooien. Hij had ook al een klein mini-televisietoestel op de markt gebracht, maar dat was geen succes. Daarop besloot hij om een kleine elektrische driewieler te gaan bouwen, de C5. Die kwam in 1985 op de markt, maar flopte grandioos. Het was snel duidelijk dat de C5 zijn tijd ver vooruit was en dat de technologie nog niet rijp was voor dit soort vervoermiddelen. Ontgoochelde kopers klaagden over de beperkte autonomie van de batterijen, de lage snelheid en dat het ding bijna geen heuvels op kon rijden. De C5 kostte Sinclair een flink deel van zijn fortuin, maar toch bleef zijn interesse in de jaren nadien bij vervoer en transport liggen. Zo maakte hij later nog de Zike, een elektrische fiets en de A-Bike, de kleinste, opvouwbare fiets ter wereld. Het succes van de ZX Spectrum zou hij echter nooit meer evenaren.
Aan de BBC liet dochter Belinda weten dat hij vlak voor zijn dood nog altijd aan uitvindingen aan het werken was, want ‘dat was wat hij het liefste deed’. Sir Clive Sinclair is 81 jaar geworden en vocht al tien jaar tegen kanker.
Ook hier in Belgie waren de Sinclair computers een groot succes. De Belgian User Group for Sinclair (computers) telde in elke stad een gebruikersgroep. De hoofdzetel was in Berchem met voorzitter Patrick Op de Beeck. Die later nog de ALUG zou oprichten voor Linux gebruikers.
Er waren talloze add-ons verkrijgbare onder ander de populaire disc interface ‘Beta met Magic button’ die een uitvinding was van BUGS – Berchem. Op het hoogtepunt telde deze groep 5000+ leden.
Clive ging de mist in met de QT computer die niet aan de verwachtingen van de Sinclair gebruikers voldeed. Dit kwam doordat Sir Clive te veel naar de boekhouders had geluisterd i.p.v. naar de gebruikers die vroegen om een harddisk en een 32 bit processor.