In Los Altos, Californië, is dit weekend Charles ‘Chuck’ Geschke overleden. Hij was een van de oprichters van het softwarebedrijf Adobe en werd bekend als mede-uitvinder van PostScript en de pdf.
Geschke werkte in de jaren zeventig en tachtig bij PARC (Palo Alto Research Center) van Xerox. Daar leerde hij John Warnock kennen, de man met wie hij in 1982 Adobe zou oprichten. Adobe werd gesticht omdat de twee mannen een technologie wilden commercialiseren waar ze bij PARC onderzoek naar hadden gedaan: PostScript, een soort taal om teksten en afbeeldingen in een digitaal bestand op te slaan en deze exact hetzelfde af te drukken op een printer. Daardoor werd het plots veel gemakkelijker voor consumenten om zelf bijvoorbeeld professioneel uitziende posters, flyers of rapporten te maken.
PostScript vormde op zijn beurt weer de basis voor pdf, het portable document format, dat uitgroeide tot de wereldwijde standaard om snel en eenvoudig elektronische documenten te verspreiden.
Adobe zelf groeide snel uit tot een miljardenbedrijf en werd een naam als een klok in de wereld van software voor grafische bedrijven, video en fotografische en design. Pakketten als Photoshop, Illustrator en Premiere Pro werden successen. Geschke zelf werd chief operating officer bij Adobe en leidde het bedrijf als ceo tussen 1989 en 2000. Tot 2017 zat hij nog in de raad van bestuur.
Het succes van Adobe inspireerde ook ongure elementen. In 1992 kwam Geschke in nieuws nadat hij ontvoerd werd door criminelen. Toen een van de ontvoerders aangehouden werd met 650.000 dollar losgeld, kon de ceo na vier dagen gevangenschap worden bevrijd . De bende zit nog steeds in de gevangenis.