De werving van personeel staat sinds de uitbraak van het coronavirus bij veel organisaties op een lager pitje. Toch wordt in Nederland nog steeds actief gezocht naar it’ers. De vraag naar datamanagers en data engineers neemt sinds maart toe. Het gaat dan voornamelijk om flexibele krachten. Dit blijkt uit een analyse van recruitmentbureau Robert Walters op basis van data van Jobfeed.
Het aanbod van it-vacatures daalt sinds de invoering van de intelligente lockdown met 11 procent ten opzichte van vorig jaar. Organisaties zetten het wervingsproces van personeel tijdelijk stop: de vraag naar vast personeel neemt met 20 procent af. En ook de vraag naar uitzendkrachten vermindert met 17 procent.
Hier staat tegenover dat bedrijven voor it-functies een beroep doen op interim krachten. Zo neemt het aantal tijdelijke it-opdrachten in maart met 37 procent toe. De flexibiliteit van deze krachten (snel ingewerkt) is één van de redenen waarom deze tijdelijke klussen in populariteit stijgen.
It-functies die in toenemende mate gezocht worden tijdens de coronacrisis zijn datamanagers (+58 procent) en data engineers (+33 procent). Deze twee functies worden aangetrokken om hun data-infrastructuur van organisaties goed in te richten. Ook de vraag naar it product owners (+17 procent) en it-projectleiders (+12 procent) stijgt.
Op beheersfuncties wordt juist een stop gezet. Zo neemt het aantal vacatures voor helpdeskmedewerkers (-30 procent), applicatiebeheerders (-30 procent) en systeembeheerders (-28 procent) af. Dit komt volgens de organisatie doordat de beheerderskant van it vaak bestaat uit een vaste kern en hier enkel nieuwe mensen worden aangenomen als de organisatie groeit. In de huidige onzekerheid houden bedrijven het bij hun vaste kern.
Nederlandse arbeidsmarkt
Gekeken naar de gehele Nederlandse arbeidsmarkt, neemt het totale aanbod van vacatures sinds intelligente lockdown met een kwart af. Werkgevers plaatsen sinds half maar 36 procent minder vacatures ten opzichte van de eerste tien weken van dit jaar. Bij uitzendbureaus is dat een daling van 18 procent. In de afgelopen twee weken is de daling gestopt en is er zelf sprake van een licht herstel. Dat concludeert Intelligence Group op basis van data van Jobdigger.
Het verlies van nieuwe vacatures is het grootste onder de middelbaar opgeleiden (-28 procent) in vergelijking met bijvoorbeeld wo’ers (-16 procent). Ook op provincie niveau zien we grote verschillen. Zo is de klap het grootst in Zeeland, Drenthe en Groningen. De klap in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht is kleiner, desalniettemin nog steeds groot. (V)mbo’ers zijn ook banger om hun baan in de komende twaalf maanden te verliezen (15 procent), om 12 procent van de hoger opgeleiden. Dit is beduidend hoger dan voor de crisis, respectievelijk 8 procent en 7 procent.