Pieter van der Stoel, voormalig topman bij Centric, heeft recht op circa 400.000 euro van het bedrijf. Het betreft een transitievergoeding van ruim 116.000 euro, met daarbovenop nog twee ton billijke vergoeding. Daarnaast moet Centric zijn salaris doorbetalen tot 1 juli 2020 en nog eens 15.000 euro advocaatkosten vergoeden. Dit bepaalde de rechtbank vorige maand, zo meldt Tubantia.
De rechtszaak in januari ging over het definitieve ontslag van Van der Stoel en de vergoeding die daaraan gekoppeld moest worden. Centric wilde wel een normale transitievergoeding betalen, maar Van der Stoel eiste een paar ton meer, omdat hij vindt dat hij onterecht is ontslagen. De rechter geeft hem gelijk en daarom krijgt hij bovenop de transitievergoeding van ruim 116.000 euro twee ton billijke vergoeding. Daarnaast moet Centric zijn salaris doorbetalen tot 1 juli 2020 en nog eens 15.000 euro advocaatkosten vergoeden.
Overstap naar Cegeka mogelijk
Ook op het punt van concurrentiebeding kreeg Van der Stoel gelijk. Van Centric mocht hij overal aan de slag, behalve bij de grote Belgische concurrent Cegeka, waar inmiddels al meerdere voormalige Centric-topmensen in dienst zijn getreden. Zo is Karim Henkens aangesteld als algemeen directeur, is Carolien van der Werf financieel verantwoordelijk en werkt Ronald Plomp als klantdirecteur. Als hij zijn oud-collega’s wil gaan vergezellen, heeft hij in elk geval de zegen van de rechter.
Beschuldigingen
Het was de tweede keer dat Gerard Sanderink een rechtszaak met Van der Stoel verloor. In november 2019 oordeelde de rechter al dat hij zijn baan terug moest krijgen. Hij werkte als detacheringsdirecteur bij het bedrijf, maar werd in juli 2019 door Sanderink ontslagen. Uiteindelijk mocht hij wel weer aan het werk, maar in een andere functie op een ander kantoor. Dit accepteerde Van der Stoel niet en de rechter gaf hem daarin gelijk.
Van der Stoel was directeur detachering bij Centric, maar werd vorig jaar juli door Sanderink naar huis gestuurd. Volgens NRC Handelsblad riep Sanderink Van der Stoel hem in die zomer bij zich en beschuldigde hij hem van allerlei ongepast gedrag, zoals intimidatie, vriendjespolitiek, seksistische opmerkingen en ‘onverklaarbare afwezigheid’. Zo zou hij maar twintig in plaats van veertig uur per week werken bij het it-bedrijf. In de overgebleven tijd zou de detacheringsdirecteur zelfs een bedrijf runnen met de eerder vertrokken topman Karim Henkens, die nu werkt bij Cegeka. Als Van der Stoel vraagt om bewijs, stelt Sanderink dat er ‘twee getuigen’ zijn. Een van die getuigen vervangt de op non-actief gestelde directeur na zijn vertrek. De steeds achterdochtiger wordende Sanderink ontslaat hem echter niet en biedt hem in oktober een vervangende functie aan. Dit accepteerde de topman niet en de rechter ging daarin mee. Hij moest zijn oude functie terugkrijgen. Sanderink was het hier niet mee eens en weigerde zich aan het vonnis te houden, ondanks dat het hem duizend euro per dag aan dwangsom zou kosten.
Past bij deze directeur niet de normale ontslagvergoeding ?
Dus werknemers kunnen dit ook gaan vragen als ze onterecht ontslagen worden ?
@Bram
Waarschijnlijk staan er voorwaarden in het arbeidscontract. Immers dat soort banen worden ingevuld door mensen genoeg gotspe hebben om het onderste uit de kan te vragen.
@bram Iedereen kan vragen om een vergoeding. Het heeft best wat impact op iemands carrière en leven als je ineens op staande voet ontslagen wordt en het niets met jouw functioneren te maken heeft. Maar uiteraard is dit alleen van toepassing bij onrechtmatig handelen van de werkgever uit.
@Bram De transitievergoeding is natuurlijk wettelijk bepaald. En de advocaatkosten krijg je meestal vergoed als je een zaak wint. Een billijke vergoeding wordt vaker door een rechter gegeven. Maar alleen als er sprake is van (opzettelijk) wanbeleid vanuit de werkgever. En daar is volgens de rechter sprake van: het is een grote puinhoop bij Centric blijkbaar. De soap continues…