De Nederlandse politie overweegt om vrijwilligers op het vlak van cybercrime te gaan inzetten. Dit laat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid weten naar aanleiding van Kamervragen van de VVD. De minister kijkt hiervoor naar Brits voorbeeld, waar succesvol cybercrime-vrijwilligers worden ingezet.
Met de vrijwilligers wil de politie digitaal talent binnen halen, iets dat op dit moment moeizaam gaat omdat deze talenten eerder voor de hogere salarissen in het bedrijfsleven kiezen. Mocht de politie echt overgaan tot de structurele inzet van digitaal vrijwilligers, dan volgt dit op een eerder deze maand aangekondigd initiatief van de politie in Noord-Nederland. Daar betrekt de politie ict-bedrijven in hun strijd tegen cybercrime. Doel is om kennis te delen, barricades aan de voorkant op te bouwen en sneller daadkracht te tonen; zaken die vrijwilligers ook moet gaan toevoegen aan de landelijke organisatie.
Wervingscampagne
De politie is op dit moment bezig met een grootschalige wervingscampagne om it’ers aan zich te binden, maar dit levert vooralsnog niet de gewenste aanwas op. Het probleem waar de politie tegenaan loopt is dat de overheid lagere salarissen betaalt dan het bedrijfsleven. De politie kiest er daarom voor om de handen ineen te slaan met datzelfde bedrijfsleven en om it’ers te verleiden om in hun vrije tijd hun kennis en kunde in te brengen in de Nederlandse politieorganisatie.
In de wervingscampagne die momenteel loopt, stelt de politie zich kwetsbaar op. ‘Zonder it’ers zijn we nergens’ is zelfs letterlijk de slogan. De politie zoekt specifiek it’ers op het vlak van development, business intelligence, data science en cybersecurity. Doel van de politie is om Nederland veiliger te maken door de inzet van it’ers. ‘Of het nu om digitaal rechercheren gaat, cyberaanvallen afslaan, data ontsluiten of het ontwikkelen van een handige app voor politiecollega’s op straat; slimme it’ers zijn van onschatbare waarde voor de veiligheid van Nederland’, staat op de landingspagina van de campagne te lezen.
‘De politie zoekt data scientists en cybersecurity specialisten. En dan kijk je bij de vacatures en staat er geen ééntje tussen, alleen vooral de klassieke functies. Tja, dan weet je volgens mij echt niet wat je aan het doen bent en ben je inderdaad nergens… Een data scientist is overigens geen it’er maar dat hebben ze blijkbaar nog niet helemaal door.
‘Het probleem waar de politie tegenaan loopt is dat de overheid lagere salarissen betaalt dan het bedrijfsleven.’ En daarom moet het gratis 😉
Maar wellicht vinden ze wel iemand die in middagpauze een handige ‘scalable secure distributed GDPR compliant BI data science blockchain app’ schrijft om die boeven mee te vangen. Waarom kunnen ze dat vrijwilligers werk nou niet outsourcen ?
If you pay peanuts…..
Hoop ambitie, maar uiteraard gedoemd om te falen. Laat de politie eerst maar haar kerntaken wat serieuzer gaan nemen.
Zou er niet raar van opkijken als IT’ers die zonder werk zitten en bij het UWV , het “vrijwillig” verplicht moeten gaan doen om de uitkering te behouden.