Advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV breidt het team van data science-specialisten uit via de overname van het Utrechtse data science-bureau Ynformed. De overname past in de strategie om samen met klanten en partners meer in te zetten op data-analyses en algoritmes die helpen om inzichten om te zetten naar vooruitzichten. Van de overname zijn geen financiële details bekendgemaakt.
Volgens Erik Oostwegel directeur van Royal HaskoningDHV wordt data science steeds relevanter in de markten waarin het bedrijf actief is. Dat zijn onder meer projecten in de luchtvaart, bouw, energie, industrie, infrastructuur, maritieme sector, mijnbouw en transport.
Jaring Hiemstra, oprichter en directeur van Ynformed die de leiding houdt over zijn team: ‘We zien een enorme toename in mogelijke toepassingen van kunstmatige intelligentie, in het bijzonder in domeinen als watermanagement, gezondheidszorg, assetmanagement, mobiliteit en energie.’ Hij verwacht dat een combinatie van de data science-kennis van zijn bedrijf in combinatie met de domeinkennis van Royal HaskoningDHV moet leiden tot baanbrekende oplossingen.
Het team van het overgenomen Ynformed bestaat uit 25 data scientists, data consultants en data engineers die zich richten op het verwerken, programmeren en analyseren van data om bruikbare inzichten te genereren. Ynformed blijft vanuit het kantoor in Utrecht werken, onder haar eigen naam. Royal HaskoningDHV beschikt over een groeiend aantal data science medewerkers. Het gaat om ongeveer tien mensen met data scientists, data analisten en data engineers met een specifieke machine learning-opleiding. ‘Daarnaast houden zich binnen Royal HaskoningDHV wereldwijd honderden mensen bezig met complexe data-gedreven vraagstukken die sterk overeenkomen met de typische big data-, en data science- vraagstukken. Denk hierbij aan onze hydrologen, spatial data analysts enzovoort’, meldt woordvoerster Suzette Schreuder.
Big Data Challenge Waterschap Rivierenland
Ynformed en RoyalHaskoningDHV zijn geen vreemden voor elkaar. De bedrijven wonnen onlangs de Big Data Challenge van Waterschap Rivierenland, de Unie van Waterschappen en Stowa (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer).
Ze sleepten de prijs in de wacht met hun concept voor het beperken van de gevolgen van extreme regenval door de toepassing van data. Een zogenoemde Hydrotwin, een digitale en levende kopie van een watersysteem, kan leren van extreme regenbuien, de gevolgen van toekomstige regenbuien voorspellen en oplossingen presenteren om deze gevolgen in de toekomst te beperken of zelfs te voorkomen.
‘Dit is van groot belang voor de samenleving omdat er door de klimaatverandering steeds vaker sprake zal zijn van extreem weer, en overstromingen enorme gevolgen hebben voor mensen, bedrijven en overheden’, aldus Oostwegel.
Digitale transformatie
Sinds de lancering van een nieuwe strategie in 2017, met een duidelijke focus op data en digitale dienstverlening, heeft Royal HaskoningDHV naar eigen zeggen belangrijke stappen gezet om de organisatie te transformeren.
Er is onder meer een nieuwe digitale werkwijze geïntroduceerd en worden nieuwe digitale diensten ontwikkeld. Ook wordt intensief samengewerkt met start-ups en strategische partners zoals Data Intelligence Lab HAL24K en YES!Delft, dat zijn kraamkamers voor tech start-ups.