Unix- en Linux-leverancier SCO klaagt computerreus IBM aan vanwege schending van zijn Unix-patenten. De aanklager maakt dit vanmiddag officieel bekend.
Het nieuws doet al de ronde op Internet. De aanklacht is namelijk gistermiddag Amerikaanse tijd ingediend bij de rechtbank in Salt Lake County (Utah). SCO beschuldigt IBM hierin van het onrechtmatig verkrijgen van handelsgeheimen, oneigenlijke concurrentie, contractbreuk en opzettelijke hindering van SCO’s bedrijfsvoering en markt.
Daarnaast heeft het bedrijf een officiële brief gestuurd aan IBM waarin het eist dat die leverancier van Unix-servers conformeert aan de licentievereisten van SCO. Indien dit niet gebeurt, dreigt de aanklager IBM’s Unix-licentie binnen honderd dagen in te trekken. Juridisch gezien zou IBM zijn Unix-variant AIX dan niet meer mogen leveren.
Analisten bestempelen deze actie van SCO als een wanhoopsdaad. "Dit is erop gericht de aandeelhouders en directie van het bedrijf nog enige waarde te geven nu het bedrijf het einde nadert", meent Jonatha Eunice van marktmonitor Illuminata.
IBM verstrekt nog geen officieel commentaar, maar wereldwijd software-directeur Steve Mills uitte eerder al kritiek op SCO’s juridische ambities. "Ze roepen alleen maar vragen op; door niet toegevoegde waarde voor hun klanten te scheppen, maar bedrijven na te jagen met de eis dat die technologie van hun in licentie nemen. Dat vind ik maar een vreemde strategie."
SCO, voorheen Caldera, kwam midden januari in opspraak vanwege berichten dat het zijn Unix-patenten, nog stammend van het oorspronkelijke AT&T Unix, te gelde wil maken (https://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i0303sxr.htm) Aanvankelijk ontkende het bedrijf dit.
Vervolgens richtte het eind januari echter een aparte divisie, SCOsource, op rond die patenten. Het bedrijf huurde toen ook ook topadvocaat David Boies in, bekend van de Microsoft-antitrustzaak (https://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i0503rcs.htm).
De aanvankelijke ontkenning betrof ook de toen opgelaaide speculatie dat SCO Linux-leveranciers onder druk wilde zetten. Dat blijkt nu dus inderdaad niet het geval. SCO verklaarde de Linux-wereld te willen beschermen tegen twijfel aan het open source besturingssysteem (https://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i0503sdl.htm).