Microsofts anti-Linux activiteiten en uitspraken hebben niet het gewenste effect en keren zich soms zelfs tegen het bedrijf. Dit staat in een uitgelekte memo van Microsoft-topmensen.
Dit is het zevende Halloween-memo vernoemd naar het eerste anti-Linux document dat op 11 november 1998 (Halloween) uitlekte (https://www.computable.nl/artikels/archief8/d46jb8bs.htm). Het nieuwe lek is gepubliceerd op Opensource.org (http://www.opensource.org/halloween/halloween7.php).
Woordvoerders van Microsoft hebben geen commentaar op het memo en de authenticiteit ervan. De authenticiteit is in 1998 wel bevestigd voor het oorspronkelijke memo, maar daarbij is opgemerkt dat het slechts een verkennende studie betrof en geen officieel bedrijfsbeleid.
In het nu uitgelekte document valt te lezen dat Microsofts pogingen het open source-besturingssysteem Linux te bestrijden geen onverdeeld succes zijn. "Onze boodschap dat Linux mogelijk patenten schendt, de kritiek dat het open source-ontwikkelproces aansprakelijkheid ontbeert, de focus op het virale aspect van de GPL (General Public License, waar Linux onder valt – red.), en dergelijke hebben slechts een marginaal effect gehad en keren zich in sommige gevallen tegen ons", aldus het interne memo.
Het memo bevat ook een samenvatting van een project binnen de Windows-leverancier genaamd ‘Attitudes towards shared source and open source research’. Onderdeel hiervan was een telefonische enquete van juli tot september vorig jaar onder software-ontwikkelaars en it’ers in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Japan en Brazilië. Concrete aantallen worden niet genoemd, maar het onderzoek was buiten de VS op zeer kleine schaal uitgevoerd.
Gedurende die periode in 2001 hebben diverse Microsoft-topmensen openlijk kritiek geuit op open source in het algemeen en Linux in het bijzonder. Zo noemde president Steve Ballmer de open Unix-variant een kanker die zichzelf qua intellectuele eigendomsrechten vasthecth aan alles wat ermee in aanraking komt. De topman verwees hiermee naar de kern van de GPL die eist dat programmatuur die is opgenomen in open source-software ook open is en blijft.
Uit het telefonisch onderzoek bleek dat bekendheid met en voorkeur voor open source-software (waaronder Linux, maar ook andere programmatuur) groot is. Verder zijn boodschappen met kritiek op open source-software, Linux en de GPL niet effectief. De ondervraagden meenden dat het grootste voordeel van open source-software de lagere totale beheerkosten (tco,total cost of ownership) is.