Voor beleggers lijkt het samengaan van KPN en het Spaanse Telefonica al bijna een beklonken zaak. Op de Europese beursvloeren waren beide telco’s gisteren de smaakmakers. Telefonica stond tijdens de middaghandel ruim 7 procent hoger. KPN boekte een koerswinst van 2 procent, bovenop de 9,6 procent van de voorgaande dag.
Beleggers in Madrid konden na de 1 mei viering voor het eerst reageren op de mogelijke combinatie van de twee voormalige monopolisten. Telefonica en KPN bevestigen met elkaar in gesprek te zijn, maar volgens een KPN-woordvoerder houden beide bedrijven daarbij alle opties (‘van niets tot een fusie’) open.
De gesprekken waren voor KPN aanleiding de beursgang van KPN Mobile uit te stellen, waarna de geruchtenstroom op gang kwam. Maandag werden ook Bellsouth en NTT Docomo als mogelijke partners van het Nederlandse bedrijf genoemd.
Gisteren brachten zowel deWall Street Journal als deFinancial Times prominent het nieuws dat het Spaanse en het Nederlandse bedrijf met elkaar in gesprek zijn, en dat die gesprekken zullen uitmonden in een volledige fusie. Telefonica zou daarbij een belang van 60 procent willen, in overeenstemming met het verschil in beurswaarde van beide bedrijven, tachtig miljard en zestig miljard euro.
Onduidelijk is nog wat er gebeurt met Internet-bedrijf Terra Networks, dat van Telefonica een aparte notering heeft gekregen. Datzelfde geldt voor de technologiedochter TPI. Een ander probleem is het ‘Gouden Aandeel’ dat de Nederlandse en de Spaanse overheid respectievelijk hebben in KPN en Telefonica. Dat houdt in dat ze een doorslaggevende stem hebben in een eventuele fusie. Overigens heeft het kabinet al besloten dat de nog resterende aandelen KPN snel worden verkocht. Dit moet de schatkist volgens de recentste schatting tussen de vijftig- en zestig miljard gulden opleveren.
Analisten vinden Telefonica en KPN goed bij elkaar passen, zeker wanneer de Spanjaarden straks beschikken over het amusementsbedrijf Endemol. KPN had daar ook belangstelling voor, maar bood minder dan de twaalf miljard die Telefonica op tafel legde. De Internet-dochters van KPN, zoals Planet Internet, krijgen dan de beschikking over waardevolle inhoud (televisie-programma’s en andere vulling voor de websites). Endemol zelf spreekt in een reactie van ‘een geweldige uitbreiding van de mogelijkheden’.
Ook is een Spaans-Nederlandse tandem kansrijker bij de overname van Orange, het Britse belbedrijf dat Vodafone Airtouch noodgedwongen in de etalage heeft gezet. Verder kunnen Telefonica en KPN samen bieden op nieuwe licenties voor Internet- en video-verkeer via de zaktelefoon. Dat kost, gezien de afloop van de recente veiling in Groot-Brittannië, vele miljarden. KPN heeft samen met Bellsouth het Duitse E-plus opgekocht en biedt mee op de veiling later dit jaar voor het Duitse derde-generatie GSM-net.