Werkgevers zijn de laatste maanden te paniekerig geweest in hun reorganisatiebeleid. Dat zeggen analisten van onderzoeksbureau Gartner. Ze omschrijven het beleid van het afgelopen halfjaar als kortzichtig. Ict-managers zouden daarvan de dupe worden.
Volgens de analisten zijn veel plannen niet goed afgestemd op hoe de recessie zich in werkelijkheid ontpopt. Daardoor zouden ict-managers met een gebrek aan personeel te maken krijgen. ‘Veel leidinggevenden moeten nu leven met de slechte beslissingen die het afgelopen halfjaar gemaakt zijn', aldus de analisten. ‘Ze moeten de fouten corrigeren en zich voorbereiden op economische groei.'
Impulsief
Volgens de onderzoekers, die 185 ict-managers ondervroegen, heeft ruim 62 procent van de werkgevers ict-personeel ontslagen. Iets meer dan 8 procent nam juist nieuwe werknemers aan. Bij de rest (29 procent) bleef het aantal ict'ers gelijk.
De onderzoekers van Gartner zijn niet de enigen die vinden dat een deel van de werkgevers te impulsief gehandeld heeft toen de recessie zich aandiende. Eerder gaf ook directeur Frank Martel van detacheringsbureau VX Company kritiek op de ‘de disloyale manier waarop werkgevers met hun medewerkers omgaan.'
Dynamiek
Zolang de bedrijfscontinuïteit geen gevaar loopt, kunnen bedrijven beter naar andere manieren zoeken om hun begroting sluitend te krijgen, meent de detacheerder. ‘Nu voelt de werknemer zich steeds meer een wegwerp-ict'er', aldus Martel. 'Bedrijven die in hun mensen investeren, maken op de korte termijn minder winst, maar bereiken op de lange termijn wel goede resultaten.' Werkgevers die daar geen rekening mee houden, komen op den duur niet alleen zelf in de problemen, maar zouden ook het imago van hun branche schaden.
Ook de onderzoekers van Gartner vinden dat werkgevers andere opties dan het ontslaan van personeel moeten overwegen. ‘Elke branche heeft zijn eigen dynamiek', vinden ze. ‘Het vergelijken van cijfers is daardoor meer een vorm van politiek in plaats van een echte wetenschap.'
@ nike Betreffende stuurlui…
Nee zeker niet aan de wal, heel hard aan het werk .. echter principieel geen behoefte om voor aandeelhouders te werken.Dus lekker klein bedrijf dat relatief weinig van de crisis merkt en gewoon lekker met klanten bezig is.
Helemaal met Martijn eens.. maar buffers is tegen de wensen van aandeelhouders en dan voeren bestuurders dat tegenwoordig niet meer uit( gaat ten kosten van hun eigen bonus).
Daar hoef je geen Gartner analyst voor te zijn om tot deze conclusie te komen…
“Eerder gaf ook kritiek op de de disloyale manier waarop werkgevers met hun medewerkers omgaan.”
De bedrijven die dee crisis hebben doorstaan, door hun mensen op de eerste plaats te zetten, zullen hier nu en later de vruchten van gaan plukken. Human Capital first, profit wil follow later…
Weg-Werp-Werknemers:
Wanneer je nu werkt in een company waarbij het MT-team drukker bezig is met zijn eigen bonussen, beursgangen, bedrijfsovernames en de aandeelhouders, dan met het welbevinden op de werkvloer… wees gewaarschuwd!
Je bent – voor hen – slechts een “middel” om de aandeelhouders te vrede te houden, een personeelsnummer.
Vallen hun resultaten tegen, dan ruim jij het veld.
Frank Martel van VX moet niet zo dom praten, want hij heeft in juni van dit jaar zelf tig van mensen ontslagen in zijn bedrijf.
Sterker nog, de overheid moet het verbieden om op deze manier met werknemers om te mogen gaan. 3 jaar is een mooie minimale termijn, een vast contract moet wel vast zijn. waarom heet het anders een vast contract als je toch op straat wordt gezet als het maar even tegenzit.