Ordina heeft in samenwerking met Damen Shipyards voor de Koninklijke Marine in korte tijd een proof of concept (PoC) van een digitale opleidingsomgeving gebouwd. Deze zogeheten demonstrator staat voor een Ocean Patrolling Vessel dat scheepskennis en -skills op speelse wijze overbrengt. Krachtige virtual reality- en gamingtechnologieën zijn daarvoor op een flexibele manier toegepast. Voor de redactie van Computable reden om Koninklijke Marine, Damen Shipyards en Ordina voor de Computable Awards 2017 te nomineren in de categorie Partnerproject van het Jaar.
In het PoC is het mogelijk om in een virtueel marineschip rond te lopen, waarin (technische) opleidingen kunnen worden gegeven. Ook is het mogelijk om brandoefeningen na te bootsen of oefeningen waarbij een inslag wordt gesimuleerd. De marine streeft ernaar om de opleidingen zo praktijkgericht mogelijk aan boord van haar schepen te houden. Maar de schepen zijn steeds vaker op missie en dus niet beschikbaar voor opleidingen. De digitale opleidingsomgeving toont aan dat virtual reality en gamificatie een oplossing kunnen bieden voor de uitdaging die de marine heeft op het gebied van opleiden en trainen.
Door een deel van de opleidingen in een virtuele omgeving te doen, is de marine in staat om – onafhankelijk van de beschikbaarheid van schepen – meerdere leerlingen tegelijk op te leiden. Dit legt minder belasting op de schepen als die in de haven van Den Helder liggen. Door de lessen te individualiseren en gamificeren, worden ze leuker en kunnen de leerlingen op afstand, op de eigen werkplek, zelfstandig en in hun eigen tempo de opleiding volgen.