Sinds 2010 voert Supply Value jaarlijks een onderzoek uit over de belangrijkste trends binnen het inkoopvakgebied. Sinds dit jaar voegen we daar het IT trends onderzoek aan toe. Het doel van dit onderzoek is het ondersteunen van Informatie management en technologie professionals bij het stellen van de belangrijkste prioriteiten en de juiste focus. In deze blog geven we een eerste doorkijk op de zevende trend van het onderzoek: Edge computing.
‘Onbekend is onbemind’ is zeker van toepassing op edge computing. Waar iedereen het tegenwoordig heeft over IoT en er tegen elkaar wordt opgeboden over wie er de meeste sensoren in zijn/haar netwerk heeft, zijn er relatief weinig mensen bekend met Edge computing. 75% van de respondenten geeft aan totaal onbekend of slechts redelijk bekend te zijn met dit concept. Dit terwijl de twee trends sterk met elkaar verbonden zijn. Edge computing is namelijk dé manier is om efficiënt en snel om te gaan met al de verzamelde IoT sensoren. Tegenwoordig gaat edge computing namelijk meestal over IoT-apparaten die gegevens uit sensoren niet naar de cloud sturen, maar deze direct op het apparaat zelf verwerken tot samengevatte informatie die vervolgens verzonden wordt naar een centraal punt of lokaal wordt ingezet voor het nemen van (geautomatiseerde) beslissingen.
Wat is edge computing?
Maar, hoe werkt het dan precies? Om dit duidelijk te maken is het belangrijk om te begrijpen wat het verschil is met cloud computing. Bij cloud computing kan er capaciteit, ofwel rekenkracht worden ingekocht bij een cloud provider. Deze cloud provider levert dit vaak door enorme datacenters te exploiteren. Doordat de cloud provider schaalvoordeel heeft en efficiënt kan werken is dit vaak goedkoper, veiliger en beter schaalbaar voor organisaties dan het hebben van eigen servers. Echter, deze datacenters staan vaak geografisch ver van de gebruiker af. Over het algemeen is de vertraging die door deze fysieke afstand wordt opgelopen verwaarloosbaar. In sommige situaties is echter iedere milliseconde van groot belang en wordt er voor gekozen om de rekenkracht te verplaatsen naar de ‘rand’ van het netwerk. Hiermee wordt beoogd om de dataverwerking zo dicht mogelijk (fysiek gezien) bij de databron (vaak IoT sensoren) plaats te laten vinden. Ook voorkomen we hiermee overbelasting van netwerken. Gezien de verwachtte exponentiele groei van IoT (4,9 miljard aangesloten apparaten in 2025) en het feit dat 5G voorlopig nog niet overal zijn uitgerold is ook dat komende tijd steeds vaker een aandachtspunt.
Trendontwikkeling
De eerste onderzoeken over edge computing werden al in 2014-2015 gepubliceerd en eigenlijk werken bedrijven als Google en Microsoft al veel langer met het onderliggende idee (het idee van een ‘globally accessible network’ waar cloud en edge computing voortvloeisels uit zijn, bestaat al sinds de jaren ’60). Dat het echt wordt opgepakt door potentiële gebruikers is echter pas sinds 2018 en de verwachting is dat het in 2019 sterk door zal ontwikkelen.
Ondanks dat de respondenten over het algemeen niet aangeven veel prioriteit te gaan geven aan edge computing, verwachten we dat deze trend zich richting 2020 steeds sneller zal gaan ontwikkelen. Ook Forbes (2019) geeft aan dat de verwachte marktwaarde van edge computing in 2025 zo’n 3,24 miljard dollar zal zijn. Het zal in de loop van tijd steeds duidelijker worden hoe breed (of niet breed) toepasbaar edge computing nu eigenlijk is. Momenteel is het vooruitzicht positief, omdat ook cloud computing en IoT enorm breed toepasbaar en waardevol blijken.